Ljetna škola demokratije i ljudskih prava sa finalnom smotrom „Projekt građanin/Ja građanin“ 2014.

127
0

Ljetna škola demokratije i ljudskih prava

sa finalnom smotrom „Projekt građanin/Ja građanin“ 2014.

Suosjećajući sa građanima Brčko Distrikta i ostalih poplavama pogođenih prostora i uz čestitke  gradonačelniku Domiću i našim Brčacima na hrabrosti i odlučnosti koju su pokazali u odbrani savskog nasipa, primorani smo uslijed stanja elementarne nepogode ove godine otkazati Brčko ljetni kamp.

1002937_563892653649404_333123415_n

 Umjesto Brčko kampa, Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS najavljuje specijalni program ljetne škole demokratije i ljudskih prava sa finalnom smotrom „Projekt građanin/Ja građanin“ 2014. Program će uz podršku i u partnerstvu sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu biti organiziran u periodu od 20.06. do 24.06.2014. godine na više lokacija u Sarajevu i na Jahorini.

 Ljetna škola tradicionalno se organizuje kao petodnevni program neformalnog obrazovanja i nagradno putovanje za pobjednike kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko distrikt takmičenja iz praktičnog dijela nastave građanskog obrazovanja. Ranijih godina organizirana je u distriktu Brčko, no ove godine zbog stanja elementarne nepogode primorani smo spojiti programe ljetne škole i finalne smotre „Projekt građanin/Ja građanin“ i izmjestiti ih na lokacije sigurne od poplava i posljedica koje su poplave izazvale.

 Za potrebe ljetne škole biće razvijena dva obrazovna modula za realizaciju edukativne komponente programa. Moduli će obuhvatiti više elemenata učenja i poučavanja o učešću mladih ljudi u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou i podrazumijevati će radionički tip rada. Prvi dan ljetne škole organiziran je kao svečana Finalna smotra na kojoj će se, u velikoj Sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstaviti najuspješnije ekipe „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenja u školskoj 2013./2014. godini: predstavnici Brčko Distrikta, deset kantona/županija Federacije BIH i pet regija Republike Srpske. Drugi dan ljetne škole učenici će u sarajevskim školama domaćinima pohađati prve radionice, a u poslijepodnevnim satima trčati trku „Želim znati i djelovati“ na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu i to na dionici od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Pofalića i natrag. Treći i četvrti dan učenici će boraviti na Jahorini, općina Pale gdje će imati radionice prema modulu „Učešće mladih u javnom odlučivanju na lokalnom nivou“ i sportsko-zabavni program iz oblasti topografije i izviđačkih sportova. Zatvaranje ljetne škole planirano je za 24.06.2014. godine.

 Detaljan program rada biće poznat nakon konsultacija sa svim partnerima i mrežom koordinatora. 

Prijavni list za ucesnike: Prijavni list za ucesnike

Prethodni sadržajOTKAZANA FINALNA SMOTRA!
Naredni sadržajTreća gimnazija Sarajevo – domaćin Ljetne škole demokratije 2014.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje