Ljetna škola demokratije – javni poziv za trenere

1068
0

Ljetna škola demokratije 2021 ove godine je planirana kao događaj sa kombinovanim pristupom online edukacije i susreta u realnom vremenu i prostoru. Online edukacija treba da traje tri dana, a zatim bi uslijedilo okupljanje.

Za ovaj program CIVITAS tim planira formirati Mrežu saradnika – trenera i peer edukatora.

Iako poučavanje ima svoje korijene u klasičnom naslijeđu, savremeni nas trendovi vode u novom smjeru, a od nastavnika se očekuju učinkovita rješenja za savremene probleme.

Odgovornost nastavnika danas se širi izvan uskog područja rada i zahtjeva. Od osoba koje poučavaju se očekuje povezivanje i razvijanje partnerstva na područjima s kojima nekad nisu imali mnogo zajedničkih aktivnosti, poput adpatacije sadržaja za online poučavanje ili novih tehnologija. Treba odmah naglasiti da povezivanje sa sektorom novih tehnologija ne znači samo razvijanje novih informatičkih i tehnoloških kompetencija već je to i pitanje odnosa prema učenicima i načinu komunikacije prema trenutnim potrebama koju nam je donijela pandemija COVID 19 virusa.
Druga potreba za ovakvim načinom počavanja leži u činjenici da učenici pripadaju generaciji koja je rođena s novim tehnologijama i njihova se svakodnevna primjena podrazumijeva kao obvezna praksa.

Kako bi odgovorili izazovima digitalnog doba i obezbjedili kvalitetan program Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS objavljuje:

Javni poziv

za nastavnike i peer edukatore za trenerski angažman u programu Ljetne škole demokratije 2021

  • Treneri za učenike osnovnih i srednjih škola trebaju biti osposobljeni za osmišljavanje i planiranje trodnevnog online programa edukativnog i zabavnog sadržaja.
  • Treneri za učenike osnovnih škola mogu biti školski edukatori, nastavnici i vršnjački peer edukatori (stariji srednjoškolsci i studenti).
  • Treneri za učenike srednjih škola mogu biti edukatori i nastavnici.
  • Treneri trebaju biti u mogućnosti da vode i kontroliraju online sadržaj koji postavljaju učenici u digitalnom prostoru, bilo to viber grupa, youtube kanal ili neki drugi društveni medij na internetu.

Treneri za učenike osnovnih škola

Program treba biti prikladan učenicima osnovne škole (6.-9. razred osnovne škole).
Program treba biti primjenjiv u online prostoru (putem video poziva – Zooma, viber i telefonska komunikacija).
Program treba imati za cilj da bolje pojasni ulogu pojedinca u demokratskom društvu, pitanja korištenja i primjene novih tehnologija u učenju, dostupnosti i izboru validnih informacija i podataka.
Program teba imati poveznicu sa primjenjenom i modernom umjetnošću, (film, muzika, grafiti) značaju i porukama koje nose.
Program treba osposobiti učenike da koriste programe i aplikacije za izražavanje sebe u digitalnom prostoru, da nauče prezentirati naučeno putem video materijala, audio programa i ostalih besplatnih servisa za obradu i dijeljenje multimedije.

Treneri za učenike srednjih škola

Program treba biti prikladan učenicima srednjih škola.
Pored edukativnog karaktera program treba da sadrži zabavni karakter koji se ogleda u primjenjivanju online igara i sredstava za učenje u digitalnom prostoru (kviz, online križaljka i sl.)
Program treba da sadrži istraživačku komponentu koja se bavi pitanjem zapošljavanja mladih u svim poslovnim sektorima.
Program treba da sadrži komponentu olakšavanja zaposlenja mladih kroz osposobljavanje učenika za prezentaciju vlastitih vrijednosti, znanja i vrlina, ali i njegovanje volonterskih aktivnosti u zajednici.

Prijavni obrazac za trenere:
https://forms.gle/PCWahodzRwgy9sU6A

Rok za prijave je 18.08.2021. godine.

Plan realizacije programa: august/septembar 2021.

Prethodni sadržajOglas za radnu poziciju Kurikulum/Kurikul koordinator/ica
Naredni sadržajOdržani sastanci sa predstavnicima obrazovnih vlasti i dogovoren nastavak partnerstva

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje