Lokalne obuke za demokratske škole

221
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS” u saradnji i uz podršku Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu nakon uspješno realizirane eksperimentalne faze programa razvoja i unaprijeđenja demokratskih odnosa u školi najavljuju nastavak projekta „Izbor najdemokratičnije škole” koji svojim sadržajima, smjernicama i kriterijima ima za cilj osigurati provedbu demokratskih vrijednosti, principa i praksi u cijeloj školi.

To će zahtijevati da škole, učesnice projekta omoguće značajniju saradnju i otvorenost prema lokalnoj zajednici i roditeljima, kako bi se i oni uključili u proces razvoja škole. Demokratične škole će se odlikovati aktivnim učešćem nastavnika, pedagoga, učenika i roditelja u donošenju odluka i stvaranju što demokratičnije atmosfere u školi, te će poticati samosvijest, kritičko razmišljanje, cjeloživotno učenje, slobodu izbora, interkulturalni dijalog, poštivanje različitosti i inkluzivnost, te kulturu mira.

U prvoj fazi projekta učestvuje 88 škola iz cijele BiH a svaku školu predstavlja tim kojeg čine predstavnik učenika, roditelja, nastavnik – voditelj tima i direktor ili član uprave škole.

 

Raspored prvih šest obuka

Banja Luka, 12.-13.2.2015.

Sarajevo, 14.-15.2.2015.

Doboj, 16.-17.2.2015.

Bijeljina, 18.-19.2.2015.

Trebinje, 20.-21.2.2015.

Tuzla, 21.-22.2.2015.

 

Kroz lokalne obuke škole će biti upoznate sa kratkoročnim i dugoročnim ciljevima projekta, instrumentarijem i procesom samovrednovanja demokratske kulture i klime školske zajednice. Po završetku projekta bit će proglašena  najuspješnija škola, škola koja je postigla najveći uspjeh u procesu osnaživanja demokratskih odnosa, no stvarni učinak projekta biće daleko vidljiviji kroz izvještavanje škola i napredak koji postižu tijekom implementacije projekta.

Prethodni sadržajCIVITAS dječiji dan: Za subotu, 7.02.2015. najavljena Smotra malih građana
Naredni sadržajCERTIFIKACIJA: Rezultati drugog ispitnog roka

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje