Međunarodna naučno-stručna konferencija – Tuzla 2012

149
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“, u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Tuzli i uz finansijsku podršku Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH organizuje međunarodnu naučno-stručnu konferenciju pod nazivom “Izazovi teorije i prakse obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u BiH“. Konferencija će se održati u hotelu „Tuzla“ i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u periodu od 22.06.2012. do 24.06.2012.

Gost predavač konferencije je profesor Stephen Schecter, direktor Odsjeka za građansko obrazovanje na Univerzitetu Sage u New Yorku. Profesor Schecter će na konferenciji predstaviti i svoje najznačajnije autorsko djelo “The World in 2012 and Beyond” –status of democratization“ („Svijet u 2012 i dalje – Pomjeranje tokova demokratije“).

Prof. dr. Lucas Petronicolos će na plenarnoj sesiji drugog dana konferencije voditi diskusiju s učesnicima na temu „Građanstvo, identitet i implikacije na obrazovanje za demokratiju i ljudska prava“ . Prezentaciju sa diskusijom na temu “Učenje bazirano na poznavanju mozdanih funkcija“ vodit će profesorica Barbara Dusterhoff.

Istaknuti pioniri ove naučne discipline u našoj zemlji će kroz program plenarnih interaktivnih sesija govoriti o pojedinim sadržajima koji se izučavaju kroz predmete Osnovi demokratije i Demokratija i ljudska prava, te o značaju i efektima programa stručnog usavršavanje za nastavnike.
U sklopu konfernecije biće predstavljeni razultati regionalnog istraživanja o stanju i perspektivama obrazovanja za demokratiju i ljudska prava, a kao uvod u rezultate istraživanja Civitas koordinatori Amir Hodžić i Marina Mihalj će dati pregled stanja obrazovanja za DiLJP u zemljama u okruženju.

Učesnici i izlagači tematskih sesija konferencije najuspješniji su edukatori u našoj zemlji za obrazovanje za demokratiju i ljudska prava na svim obrazovnim nivoima od predškolskog do univerzitetskog.

Dnevni red_Konferencija

Prethodni sadržajJavni poziv studentima i profesorima Univerziteta Sarajevo
Naredni sadržajMeđunarodna konferencija “Izazovi u teoriji i praksi obrazovanja za demokraciju i ljudska prava”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje