Međunarodni seminar građanskog obrazovanja – „Obrazovanje za demokratiju i ljudska prava“

223
0

U Ballycastle (Sjeverna Irska), u periodu od 26. septembra do 1. oktobra 2010. godine održan je međunarodni seminar „Obrazovanje za demokratiju i ljudska prava“.

Seminar je imao dvadest i pet (25) učesnika iz Civitas partnerskih organizacije iz Kalifornije, Irske, Palestine, Paktistana, Columbije, Senegala, Francuske, Kipra i Rumunije kao i predstavnika UNESCO-a. Civitasov program u Bosni i Hercegovini predstavila je gđa Sadžida Hadžić, koordinator, trener i dugogodišnji saradnik i ekspert Civitasa u našoj zemlji.

Prva dva dana seminara su bila posvećena osvjetljavnju stanja ljudskih prava u Sjevernoj Irskoj. Prezentirana je relevantna historijska pozadina. U sklopu ovog djela seminara inkorporirane su diskusije čiji je akcenat bio pronaći eventualne sličnosti/razlike Sjeverne Irske sa drugim društvima. Dr. Alan Smith, UNESCO je govorio na temu „ Utjecaj ljudskih prava na razvoj obrazovanja u (post konfliktnoj) Sjevernoj Irskoj. Predstavnici zemalja učesnica seminara prezentirali su svoja iskustva u promociji i jačanju građanskog obrazovanja.

Drugi dio seminara bio je posvećen Civitas globalnoj mreži za građansko obrazovanje i Projektu Građanin. Gđa Hadžić naš je program predstavila prezentacijom „Ljudska prava i obrazovanje za demokratiju u kontestu bh društva“

Prethodni sadržajDvanaesta godišnja konferencija “Stanje i perspektive građanskog obrazovanja – put ka Evropi”
Naredni sadržajPredškolsko obrazovanje: Prva međunarodna konferencija “Vaspitanje i obrazovanje u kontekstu održivog razvoja”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje