Ministar Admir Katica sa učenicima Osnovne škole “Malta” razgovarao o vandalizmu

164
0

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, primio je, u okviru “Projekta građanin”, učenike VII 1 razreda Osnovne škole “Malta” i s njima razgovarao o vandalizmu.

“Projekat građanin” praktični je dio nastave građanskog obrazovanja u kojem se učenici podstiču na ispitivanje javnih problema i pitanja u zajednici i iznalaženju rješenja, kao i upućivanju inicijativa vlastima i jačanju saradnje između građana i lokalne i više razine vlasti.

Učenici su ministru predstavili mjere za koje se oni zalažu, a to je postavljanje videonadzora na području cijelog Kantona Sarajevo, a u cilju sprečavanja vandalizma, ali i ostalih krivičnih djela.

– Nema bitnijeg segmenta u MUP-u KS od postavljanja videonadzora. Mi trenutno imamo mnogo kamera, ali je problem što one nisu uvezane u jedan sistem. Cilj policije nije samo kada neko nešto uradi da ga uhapsimo, nama je cilj da se to ne desi. Cilj je da vidimo vandala i da ga spriječimo da on dalje uništava tuđu imovinu. Sretan sam što ste me posjetili, što sam vas upoznao i što smo razgovarali, jer vi ste neko ko će nositi promjene u društvu i vaša kreativnost i prijedlog da se postave kamere na području cijelog Kantona Sarajevo može doprinijeti tome da se svi osjećaju sigurnije, kazao je ministar učenicima te potpisao peticiju dajući tako učenicima podršku za njihov projekat.

Učenici su ministru postavili niz pitanja o vandalizmu, a nakon razgovora, nastavnica Selma Dugalić Karović je kazala: “Učenici su u Ministarstvo došli s izvjesnom dozom treme, a otišli rasterećeni, opušteni, s još više entuzijazma i sretni jer je ministar imao vremena govoriti o ozbiljnim problemima unutar naše zajednice upravo s njima.”

Dugalić Karović zahvalila se ministru na izdvojenom vremenu i njegovom zanimanju za projekat učenika.


Preuzeto sa: http://mup.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/ministar-admir-katica-sa-ucenicima-osnovne-skole-malta-razgovarao-o-vandalizmu?fbclid=IwAR09CLxVvmzG_X4o-Ouq-0AgW4RGtiRy_e15Ivu6mk25TseksMVkN49Ct78

Prethodni sadržajFinalna smotra “Projekt građanin/Projekat Ja građanin” 2019. – Najava programa
Naredni sadržajУченици зворничке гимназиије први на регионалном такмичењу из Демократије и људских права

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje