Mostar: Profesor Mason održao predavanje za mostarske studente

162
0

Dr. Matthew Mason, redovni profesor Georgetown univerziteta (SAD) u posjeti je Bosni i Hercegovini. Kao stručnjak na razmjeni pridružio se CIVITAS radnom tijelu za inoviranje udžbenika i didaktičko-metodičkog materijala za nastavnike koji će biti prilagođeni potrebama predmetne nastave građanskog obrazovanja u inkluzivnoj učionici. Po vokaciji je psiholog, sa specijalizacijom u oblasti forenzike, a godinama radi u Centru za integraciju osoba sa poteškoćama u učenju i razvoju u obrazovni sistem i društvo. Prilikom posjete gradu Mostaru susreo se sa ekspertom Civitas školskog programa građanskog obrazovanja prof.dr. Asimom Peco, dekanom Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić. Profesori su ovom prilikom razmijenili mišljenja i poglede na izazove obrazovanja prilagođenog i otvorenog za sve. Profesor Peco istakao je koristi univerzitetskog programa građanskog obrazovanja u jačanju demokratičnosti kulture i klime školskih i lokalnih zajednica, te prezentirao kolegi Masonu zaključke nedavno održane prve CIVITAS univerzitetske konferencije u kojoj su učešće uzeli studenti, profesori, dekani i rektori svih javnih univerziteta u našoj zemlji. Sa CIVITAS program managerom Ivanom Kešić razgovarali su o uspostavljanju održivog programa praćenja i planiranja naučnog i istraživačkog rada u oblasti razvoja građanskih kompetencija i doprinosu demokratske klime i kulture škole u ostvarenju individualnih potreba i potencijala svakog učenika, sa ili bez poteškoća u učenju i razvoju.

Nakon susreta sa dekanom, profesor Mason održao je i predavanje na temu obrazovne i socijalne inkluzije osoba sa poteškoćama za studente integrisanog studijskog programa Psihologije i Sociologije.

Nastavnički fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru javna je ustanova i pravni sljedbenik Pedagoške akademije Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, osnovane 6. novembra 1950. godine. Fakultet i univerzitet danas s ponosom ističu kako njihove studijske programe pohađaju studenti svih etničkih grupa iz Mostara ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ovaj fakultet partnerska je institucija CIVITAS obrazovnog centra i od 2008. godine uspješno provodi studijski program građanskog obrazovanja u prvom, dodiplomskom ciklusu.

Prethodni sadržajMostar: Profesor Mason posjetio Američki kutak u prostorijama Gimnazije Mostar
Naredni sadržajAmbasada Sjedinjenih Američkih Država: Poziv nastavnicima

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje