CIVITAS Mreža mladih: Praksa osigurana za 97 srednjoškolca, 47 više nego je inicijalno planirano

319
0

praksu koordinirali i izvještaj pripremili: Amna Tuzović i Alem Hamzić

U programu prošlogodišnje Škole demokratije – Brčko ljetnog kampa, koju je organizovao Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, srednjoškolci, pobjednici školskih takmičenja predmetne nastave građanskog obrazovanja u školskoj 2017./18. godini, a današnji alumnisti i članovi CIVITAS Mreže mladih, pokrenuli su inicijativu za praksu tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Ovoj inicijativi odazvao se 21 poslodavac: javne i privatne ustanove, institucije kulture i udruženja građana, te je osigurana praksa za više od 97 učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola širom Bosne i Hercegovine.

Praktični rad trajao je 30 radnih sati, a način obavljanja prakse organizovalo je udruženje/institucija u kojoj su učenici obavljali praksu, u dogovoru sa učenicima, njihovim predmetnim nastavnicima i roditeljima.

Srednjoškolci su imali priliku da tokom praktičnog rada steknu nova iskustva, znanja i radne/poslovne vještine koje će ih obogatiti, te im biti od koristi u daljem obrazovanju i/ili radu.

Prenosimo vam primjere i iskustva nekih od obavljenjih praksi:

U Općini Maglaj Pet učenika iz „Mješovite srednje škole“ obavljalo je svoju prvu praksu uslužbama lokalne samouprave. Učenici su pratili svakodnevne poslove i bolje se upoznali sa nadležnostima i procedurama odlučivanja općinske administracije. Učenicima je praksa bila zanimljiva i korisna, a prenosimo vam i njihove utiske:

  • „Dan sam proveo u Službi civilne zaštite i obzirom da je noć prije našoj općini prijetila velika poplava, radio sam na evidentiranju prijava ugroženog stanovništva. Nisam se prije susretao sa ovakvom vrstom posla, tako da je prvi radni dan prošao zaista zanimljivo“, istakao je Damir Bradarić.
  • „Drago mi je što sam dobila priliku da budem u ovom projektu i da se nalazim u ovakvom okruženju. Svoj prvi dan prakse provela sam u Službi Općinskog načelnika i Općinskog vijeća, te se detaljno upoznala sa načinom pisanja i prezentiranja informacija. Zaista moram istaći ljubaznost i pristupačnost svih uposlenika“, rekla je Samra Terzimehić.
  • „Svidjela mi se radna atmosfera unutar Općine. Prvi dan sam proveo u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti. Dopao mi se način rada i organizacija, a drago mi je što sam svojim prisustvom i ja na neki način doprinio poslovima koji se obavljaju u ovoj Službi“, kazao je Adin Čanić.

U Banjoj Luci praksa je organizirana za deset učenika Ekonomske škole u Agenciji za razvoj i saradnju „CEREBRA“. Učenicima je tokom prakse omogućeno da rade na ličnom razvoju i usavršavanju svojih vještina, a najviše na organizacionim i prezentacijskim vještinama.

U Općini Ključ osigurana je praksa za 17 učenika u Domu zdravlja Ključ, Dječijem vrtiću „Ljiljan“, Općini Ključ i osnovnim školama OŠ „Sanica“ i OŠ „Ključ“. Njihova iskustva i utiske sa prakse možete pogledati u video snimku koji su nam poslali.

Drago nam je što je Mreža mladih CIVITAS uspjela uspješno koordinirati ovu praksu, te u saradnji sa javnim i privatnim ustanovama, institucijama kulture i udruženjima građana omogućila srednjoškolcima širom Bosne i Hercegovine da steknu nova znanja i praktična iskustva.

Ovim putem pozivamo pozivamo sve učenike koji su uspješno okončali svoju radnu praksu da s nama podijele svoje iskustva i utiske. Izvještaje sa prakse možete slati mailom na adresu elektronske pošte mladi@civitas.ba

 

 

Prethodni sadržajSrednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš – Svjetski dan izbora
Naredni sadržajJavni poziv studentima za radnu praksu u trajanju od 30 sati

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje