Mreža mladih: Praksa za srednjoškolce

288
0
Young students registering for classes at college campus

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država prošlog je ljeta organizovao Školu demokratije – Brčko ljetni kamp za 360 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovi učenici bili su pobjednici školskih takmičenja predmetne nastave građanskog obrazovanja u 2017./18. godini, a danas kao alumni i članovi CIVITAS Mreže mladih pokreću inicijativu za praksu tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Raspravljajući o javnim politikama za zapošljavanje i razvoj poduzetničkih vještina mladih ljudi, srednjoškolci – učesnici Brčko ljetnog kampa dali su prijedlog za organizaciju radne prakse za učenike završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola u javnim ustanovama, institucijama kulture, javnim poduzećima i udruženjima građana. Predviđeno je da ta praksa traje 30 radnih sati, a da dinamiku obavljanja prakse partnerski određuju udruženje/institucija u kojoj učenik obavlja praksu, učenik, njegov/njen predmetni nastavnik/ica i roditelji.

Praksu koordinira CIVITAS Mreža mladih koja poziva sve lokalne poslodavce – udruženja i javne ustanove da podrže ovu inicijativu i omoguće praksu srednjoškolcima u svojoj zajednici. Uz učenike koji su se za praksu prijavili tokom trajanja kampa, pozivamo sve učenike – učesnike Ljetne škole da prate oglase i prijavljuju se prema iskazanim potrebama poslodavaca.

Kontakt osobe: Amna Tuzović i Alem Hamzić, CIVITAS Mreža mladih

Izjava za poslodavce, zainteresirane za pružanje prakse srednjoškolcima je u prilogu.

Izjava poslodavca_Praksa za srednjoskolce

 

Prethodni sadržajTuzla: Studentska tribina sa profesoricom Dženetom Omerdić
Naredni sadržajMreža mladih: Vijeća roditelja promotori demokratskih vrijednosti u školi i zajednici

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje