Mreža mladih: Vijeća roditelja promotori demokratskih vrijednosti u školi i zajednici

185
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država prošlog je ljeta organizirao Školu demokratije – Brčko ljetni kamp za 360 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovi učenici bili su pobjednici školskih takmičenja predmetne nastave građanskog obrazovanja u 2017./18. godini.

Raspravljajući o partnerstvu učenik-roditelj-škola učenici osnovnih škola iskazali su potrebu za formiranjem vijeća roditelja u svim osnovnim školama u našoj zemlji kao i standarde za demokratski i transparentan izbor roditelja u članstvo Vijeća roditelja škole i doprinos ovog školskog tijela u promociji univerzalnih demokratskih vrijednosti.

Pozivamo sve škole da podrže osnivanje i unaprijeđenje rada vijeća roditelja kako bi ova školska tijela bila istinski promotori partnerstva učenik-roditelj škola i poticala na aktivno i odgovorno djelovanje djece i mladih u demokratiji.

Škole koje nemaju vijeća roditelja pozivamo da se obavežu na formiranje ovog vijeća i da novoformirano vijeće upoznaju sa Poveljom koju su usvojili učenici. Škole koje imaju aktivna vijeća roditelja molimo da učestvuju u ocjeni stanja i definiranju prijedloga za unaprijeđenje rada vijeća roditelja.

Amna Tuzović i Alem Hamzić, CIVITAS Mreža mladih

Upitnik i Povelja o radu vijeća roditelja u prilogu.

Upitnik o radu VR

Povelja VR promotori demokratskih vrijednosti

Prethodni sadržajMreža mladih: Praksa za srednjoškolce
Naredni sadržajCIVITAS univerzitetski program: studentske tribine u Zenici, Mostaru i Banjoj Luci

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje