Profesorica Lejla Karahodžić, Sarajevo

Predavajući predmet Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava u Međunarodnoj osnovnoj i Međunarodnoj srednjoj školi kao i u OŠ“Aleksa Šantić“, kroz „Projekat građanin“ nastojala sam da kod učenika razvijam i podstičem prije svega kritičko mišljenje i komunikacijske vještine, te da ih ohrabrujem i podstičem na produktivno kritičko razmišljanje čime bi dali svoj doprinos zajednici i cjelokupnom društvu. Komunikacijske vještine su osnova međuljudskih odnosa. Mnogi ljudi imaju velikih poteškoća kada se radi o komunikaciji s drugim ljudima. Problemi u komunikaciji bi se značajno smanjili kada bi se više vremena i truda posvetilo podučavanju mlađih generacija adekvatnom međusobnom komuniciranju. Predmet  Građansko obrazovanje, upravo, to pruža kroz „Projekat građanin“, koji predstavlja praktični dio nastave Građanskog obrazovanja/Demokratije i ljudskih prava, gdje učenici  stječu znanja, razvijaju vještine i stavove, koji su neophodni za cjeloživotno učenje (istraživanje, rješavanje problema, timski rad, javni nastup, učenje Ustava BiH, identitetska i kulturna osviještenost). Proučavajući i istražujući razne probleme u našem društvu i lokalnoj zajednici učenici iz različitih krajeva svijeta su istraživali i rješavali te probleme. Upravo ta učenička raznolikost mišljenja i stavova i multikulturalnost je doprinijela da zajedno dođemo do mogućih rješenja. Zajedno smo razgovarali i o mnogim skupinama u društvu, o kojima neki nisu toliko znali i o njima su imali predrasude.

Ponosna sam što sam probudila kod učenika znatiželju za spoznajom o različitostima i pomogla im da shvate da sve razlike među nama treba razumjeti i uvažavati. Zajedno smo otklanjali  brojne predrasude koje su se nametale ispred nas.

Upoznali smo se i družili sa djecom sa poteškoćama u razvoju i gluhonijemim osobama, sklopili neka nova prijateljstva i zajedno došli do novih ideja i zaključaka koje ćemo prenositi na sljedeće generacije i čega ćemo se uvijek rado prisjećati, vodeći se životnim motom:

„Svako od nas je poseban i jedinstven-svi smo različiti, ne samo fizički, nego i po svojim znanjima, vještinama, uvjerenjima. Naša različitost obogaćuje sredinu u kojoj živimo – razred, grad, ali i cijelu domovinu. To je ono što nas čini sretnim i ispunjenim.

Lejla Karahodžić, prof. sociologije na njemačkom jeziku u Gimnaziji Obala i prof. građanskog obrazovanja/demokratije i ljudskih prava u OŠ „Aleksa Šantić“