U okviru obilježavanja Svjetskog dana teatra predstava „Poruka odraslima“ je poruka i poziv učenika naše škole za odgovorno i demokratsko djelovanje. S obzirom da je igra i igrokaz jedan od načina učenja i vlastitog iskustva spoznaje odgovornog građanina, igrokaz „Poruka odraslima“ je autentičan primjer oživotvorenja predstave kroz koju je roditeljima i učenicima prenešena poruka o kojoj moramo razmišljati  jer govori o budućnosti naše djece. Ovakav učenički dijalog je prikladan za poticanje učeničkog govornog izražavanja i stvaralaštva  ne sa ciljem uvježbavanja glumaca niti  je to samo igra predočena gledateljima, nego je svojevrstan način da učenici prenesu poruku i omoguće emocionalni izraz kroz kritiku društva u cjelini kao i odnos građana prema osnovnim uvjetima potrebnim za život svakog čovjeka. U nižim razredima ostavljeno je prostora igri (za razliku od viših razreda) te su učenici drugog razreda Osnovne škole Kaćuni pod mentorstvom nastavnice razredne nastave Azre Travnjak na jedan veoma zanimljiv način u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH pokazali igrokaz kroz koji učenici kritikuju i pozivaju na odgovorno i demokratsko djelovanje.

U okviru teme i izbora problema učenika devetog razreda naše škole, koji se pripremaju za takmičenje Projekt građanin „Problem korištenja interneta“, ponovo učenici drugog razreda nastoje dati doprinos kroz igrokaz „Mala škola informatike“ u kojem  na jedan  zanimljiv ukazuju na aktuelni problem u društvu.

Autor teksta igrokaza je nastavnica Atifa Sendić, a video u prilogu, scenografiju i kratki opis aktivnosti priredio Sabahudin Travnjak.

Poslao: Sabahudin Travnjak, OŠ Kaćuni, Busovača