Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici domaćin treće “Noći u muzeju – NuM2022”

108
0

Treća “Noć u muzeju – NuM2022” održana je u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Program je organiziran za 161 učenika, nastavnika, voditelja radionica i volontera iz Sarajeva, Tuzle, Konjica, Zenice, Kiseljaka, Brčkog, Lukavca, Glamoča, Kaknja, Posušja, Srebrenika, Busovače i Širokog Brijega.
bbbbbbbb
U radionicama se učilo o Ahdnami iz 1463. godine, Fojničkom Grbovniku, Sicanju – tradicionalnom tetoviranju i antičkim rimskim mozaicima. Radeći na različitim praktičnim, problemskim i kreativnim zadacima učenici su razvijali znanja i vještine javnog zagovaranja, donošenja i izmjena mjera javne politike, timskog rada i suradnje, razvili bolje razumijevanje vjerskih sloboda i odgovornosti države u zaštiti imovinskih prava i drugih prava manjina, te jačali vlastitu posvećenost miru, slobodi, demokratskoj kulturi dijaloga i uvažavanja različitosti.
bbbbbb

bbbbb
U ponoć su otkrili i svoj kameni Mozaik Mira. Ovim radom učenici su željeli predstaviti naučeno, istaći elemente građanskog obrazovanja i obrazovanja za mir u NuM muzejskim radionicama i najaviti svoje kampanje javnog zagovaranja za zaštitu arheoloških nalazišta, kulturne baštine i institucija kulture u njihovim lokalnim zajednicama, te istaći zahtjev(e) za veće ulaganje javnih fondova u obrazovanje, stručno osposobljavanje i rad mladih umjetnika, znanstvenika i istraživača.
bbbbbbb
Program je finansiran je grant sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
bbbbbb
O programu “Noć u muzeju – NuM2022 – Fojnica” čitajte ovdje.
bbbbb

Prethodni sadržajOdržan program “Noć u muzeju – NuM2022” u Livnu
Naredni sadržajČetvrta Noć u muzeju – NuM2022 održana u Muzeju Hercegovine u Trebinju

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje