Najava Finalne smotre

161
0
Najava Finalne smotre
Najava Finalne smotre

U okviru pograma „Projekt građanin“ Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava Civitas; učenici osnovnih i srednjih škola (preko 1,500 timova i 45 000 učenika godišnje) iz cijele Bosne i Hercegovine, ohrabreni su da odaberu problem iz zajednice, da istraže mjere javne politike, razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja. Tokom svog rada na programu učenici se upoznaju s pojmom i značajem javne politike, metodama i postupcima koji se koriste u procesu njenog formiranja, te načinom na koji građani mogu učestvovati u njenom kreiranju.

Nakon okončanja školskih takmičenja, učenici sudjeluju na općinskim/međuopćinskim takmičenjima širom BiH a najbolji timovi osnovnih i srednjih škola pripremaju se za kantonalna/županijska,regionalna i Distrikt Brčko takmičenja, koja se završavaju krajem mjeseca aprila.

Pobjednički timovi kantonalnih/regionalnih takmičenja kao nagradu za svoj predani rad imaju priliku prezentirati svoje portfolije na Finalnoj smotri koja će se održati u Sarajevu, od 15. i 16. maja 2010. godine,. To je jedinstvena prilika za mlade iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine da se bolje upoznaju i međusobno podijele iskustva koja su stekla tokom višemjesečnog rada na programu.

Na Finalnoj smotri učestvovaće ekipe iz 15 osnovnih (u Kantonu 10 nije bilo takmičenja ove godine) i 15 srednjih škola koji su radili na identifikaciji i riješavanju problema javne politike u svojim zajednicama. Projekt građanin je jedan od rijetkih projekata u našoj zemlji koji na jednom mjestu okuplja učenike i nastavnike iz cijele Bosne i Hercegovine. Timovi koji će učestvovati na smotri su najbolji među više od 1,500 ekipa i 45 000 učenika, koji svake godine učestvuju u programu “Projekt građanin” na različitim nivoima.

Finalnoj smotri prisustvovaće i predstavnici Američke ambasade u BiH, Centra za građansko obrazovanje, Calabasas, California, Direkcije za Evropske integracije, kantonalni i entitetski ministri obrazovanja te mnogobrojni gosti iz BiH i inostranstva.

Proteklih godina učesnici “Projekta Građanin” napravili su konkretne promjene u svojim školama, lokalnim zajednicama, inicirali usvajanje i izmjene mnogih zakona na svim nivoima vlasti.

Prethodni sadržajDruga konferencija Mladih snaga
Naredni sadržajUloga nenasilja u izgradnji bolje budućnosti Bosne i Hercegovine

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje