Najava: Interkulturalne razmjene 2013/14

132
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i ove godine organizuje Interkulturalne razmjene. Na osnovu prijedloga učesnika razmjena iz prošlog ciklusa, Civitas je uveo i neke novine.

Programom interkulturalnih razmjena dajemo priliku učenicima i nastavnicima da se kroz ulogu domaćina i gosta u programu razmjena upoznaju sa tradicijom drugih lokalnih zajednica i dobiju priliku predstaviti kulturu i običaje svoje zajednice. U programu ove godine učestvuje 30 nastavnika i 75 učenika iz 15 osnovnih škola.
Iskustvo razmjene priprema učenike za život na način na koji to ne može niti jedno drugo. Nova sredina. Nova kultura. Novi prijatelji.

Program se realizira na način da se ostvaruju dvije trodnevne razmjene u kojima iz svake škole učestvuju 2 nastavnika i 5 učenika. U prvoj razmjeni, tim dobiva priliku da posjeti drugu zajednicu i tada učenici i nastavnik/ica borave u domovima svojih vršnjaka/kolega iz grada domaćina – učenici kod učenika, nastavnici kod nastavnika. U uzvratnoj posjeti ovaj tim ima priliku da u svom domu, svojoj školi, svom gradu/općini/opštini ugostiti tim škole iz drugog dijela države. Škole domaćini formiraju Odbor za doček čiji je zadatak da se kroz prozu, poeziju, folklor, kulinarske specijalitete, likovnu i muzičku umjetnost predstave kulturna bogatstva zajednice. U sklopu programa posjete „gosti“ trebaju posjetiti lokalno općinsko vijeće ili općinsku komisiju za mlade i prisustvovati jednom nastavnom satu u školi domaćina. Razmjena traje tri dana/dvije noći.

Za svaku razmjenu učesnici pripremaju foto i video priče. Novina je i to da će Civitas izabrati najbolju fotografiju ili video snimak koje pošalju škole učesnici nakon razmjena, te nagraditi ekipu koja je najbolje ovjekovječila razmjenu.

Ono što je karakteristično i drugačije ove godine jeste da će učesnici poslije razmjena, podijeljeni u manje grupe, organizirati 5 regionalnih interkulturalnih festivala gdje će kroz smotre folklora, edukativne radionice i sportsko – zabavni program predstaviti bogatstvo kultura svoje regije.

Interkulturalne razmjene jedinstven su program promocije razumijevanja i uvažavanja između različitih kultura i tradicija. Ono što ovaj program čini jedinstvenim u BIH jeste tzv „domaćinski/Home stay program” prema kojem su svi učesnici razmjena domaćini koji će u svoje domove primiti učenike i nastavnike iz drugih zajednica, da bi u uzvratnoj posjeti bili gost i boravili u domu vršnjaka kojeg su i sami ugostili. U programu učestvuju učenici i nastavnici osnovnih škola.

Sve zainteresovane škole koje nisu ranije učestvovale u ovom programu mogu se prijaviti putem e-mail-a: info@civitas.ba ili na neke od naših brojeva telefona: 033/261-415 ili 033/261-416.

 

Prijavni obrazac mozete skinuti ovdje
Poziv skolama interkulturalne reazmjene_latinica
Позив школама интеркултуралне размјене _ћир

Prethodni sadržajRezultati takmičenja Izbor najdemokratičnije škole
Naredni sadržajCiljevi, standardi i aktivnosti programa interkulturalnih razmjena

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje