Najava: „Noć u muzeju“ nam dolazi

349
0

Iako je još uvijek zima, CIVITAS tim se intenzivno počinje pripremati za proljeće kada nam dolazi dugoočekivani festivalski program muzejske pedagogije i građanskog obrazovanja „Noć u muzeju“ ili skraćeno NuM koji se realizuje od 2015. godine u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Povodom toga, jučer je održan sastanak CIVITAS tima sa predstavnicima muzeja, odnosno Koordinacionim odborom ovog festivala gdje smo prezentovali plan i koncept rada, te dogovorili naredne korake u pripremi programa muzejskih radionica za  oko 700 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje.

Radionički, pedagoški i festivalski sadržaj programa „Noć u muzeju“ osmišljen je po uzoru na praksu prestižnog Smithsoniana i ima za cilj omogućiti učenicima upoznavanje muzejskih prostora, njihovih stalnih postavki, izložbi i uloge u očuvanju kulturno – historijskog naslijeđa svih građana i građanki.

Ove godine NuM planiramo realizirati u pet gradova i isto toliko muzejskih ustanova:

• Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo
• Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka
• Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga, Fojnica
• Franjevački muzej i galerija Gorica, Livno
• Muzej Hercegovine, Trebinje

U svim muzejima program se priprema za organiziranu grupu od minimalno 100 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje i počinje stručnim vođenjem kroz izložbeni prostor i upoznavanjem učenika s muzejskom građom, bibliotekom i drugim sadržajima muzeja domaćina. Nakon pauze za večeru rad se nastavlja u manjim grupama u kojima učenici prolaze više interaktivnih radionica kako bi u praktičnom, laboratorijskom, istraživačkom i eksperimentalnom radu upoznali sve što muzej baštini s osvrtom na značaj pojedinih događaja, pojava, materijalne i nematerijalne baštine na savremeni život u demokratiji. Program završava u kasnim večernjim satima.

Završna aktivnost NuM festivala 2020. održat će se u Sarajevu i za razliku od drugih susreta koji će joj prethoditi uključuje i postavljanje improviziranih spavaonica u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine za 160 učenika osnovnih i srednjih škola.
Program završava jutarnjim aktivnostima narednog dana.

Organizacija istraživačkih laboratorija, angažman stručnjaka (kustosa, pedagoga, umjetnika) prijevoz, prehrana i postavljanje spavaonica finansirani su grant sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Prethodni sadržajPrenosimo: Promocija Eko Izazova “Učinite svoju zemlju još ljepšom”
Naredni sadržajDr. Marcie Taylor-Thoma u Sarajevu

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje