Najava novog obrazovnog programa – „Izbor najdemokratičnije škole”

461
3

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS” i Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu najavljuju novi edukativni program „Izbor najdemokratičnije škole” koji svojim sadržajima, smjernicama i kriterijima ima za cilj osigurati provedbu demokratskih vrijednosti, principa i praksi u cijeloj školi. Projekt je osmišljen u skladu sa smjernicama Europske Unije za razvoj obrazovnog sustava, te ima za cilj unaprijeđenje Europskih kompetencija za 21. stoljeće.

Demokratične škole će se odlikovati aktivnim učešćem nastavnika, pedagoga, učenika i roditelja u donošenju odluka i stvaranju što demokratičnije atmosfere u školi, te će poticati samosvijest, kritičko razmišljanje, cjeloživotno učenje, slobodu izbora, interkulturalni dijalog, poštivanje različitosti i inkluzivnost, te kulturu mira.
 
U pilot fazi projekta učestvovat će 58 škola sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. U drugom polugodištu školske 2011./2012. godine planirane su obuke za učenike, nastavnike, roditelje i ravnatelje škola u slijedećim terminima:
•    Obuka za učenike, nastavnike i roditelje: Sarajevo, 17.03.2012. – 18.03.2012.
•    Obuka za direktore: Banja Luka, 19.03.2012.

Sve škole biti će upoznate sa kratkoročnim i dugoročnim ciljevima projekta, instrumentarijem i procesom samovrednovanja. Tijekom trajanja pilot faze projekta, a s ciljem osiguranja transparentnosti, škole će o svojim aktivnostima i napretku izvještavati preko školskih web stranica i web prezentacije projekta.     Po završetku pilot faze, proglasiti ćemo „najdemokratičniju školu”, no stvarni učinak projekta biće daleko vidljiviji kroz izvještavanje škola i napredak koji postižu tijekom implementacije projekta.

Tehničke napomene

Obuka učenika, nastavnika i roditelja
•    Svaka škola će imenovati po dva predstavnika za svaku od navedenih skupina učesnika (2 nastavnika, 2 predstavnika vijeća/savjeta učenika i 2 predstavnika vijeća/savjeta roditelja).
•    Imenovani učesnisi učestvuju u dvodnevnoj obuci koja će se održati u hotelu Hollywood na Ilidži (Sarajevo) u terminu 17.03.2012. – 18.03.2012.
•    Učesnici na obuku dolaze organiziranim prevozom. Autobus dolazi po učesnike ispred škole u terminu koji će biti naknadno dogovoren.

Obuka direktora
•    Jednodnevna, orijentaciona sesija za direktore/zamjenike direktora biće organizirana 19.03.2012. godine (Banja Luka).
•    Za ovu obuku nije osiguran organizovani prevoz, ali će svim učesnicima biti refundirani troškovi prevoza

Prethodni sadržajSaopštenje za javnost: pomjeranje dogovorenih aktivnosti Civitasa BiH
Naredni sadržajPočela implementacija programa „Projekt građanin/Ja građanin” u školskoj 2011./2012. godini

3 KOMENTARI

 1. Zanima me samo,da li je kasno za prijave i ako bih mogao dobiti vaš e-mail,kako bih vas mogao kontaktirati?

  Hvala unaprijed!

  • Postovani Slavene,

   Ovaj vikend pocinju obuke za ucenike, nastavnike i roditelje.
   Ako posaljete prijavu sutra, mozda i mozemo nesto uciniti.
   Prijavu salje skola. Skola i direktor u ime skole obavezuje se na ucesce u projektu i potrebno je da nominujete 2 ucenika, 2 nastavnika i 2 roditelja za obuku koja je planirana ovaj vikend u Sarajevu (17.03. i 18.03.) a dirketor ucestvuje u orijentacionoj sesiji za direktore u ponedjeljak 19.03.

   Za vise informacija molimo kontaktirajte Civitas Ured pozivom na broj 033 261 415 ili mailom na info@civitas.ba

 2. Zelim da pohvalim način izbora direktora škole u OŠ “Fahro Baščelija” iz Goražda, gdje se isti bira preko programa rada za četverogodišnji mandatni period koji se predstavlja gradjanjima na tribinama i forumima, a istog biraju svi roditelji učenika i uposlenici škole!

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje