Najavljujemo program godišnje konferencije građanskog obrazovanja – Neum 2017.

163
0

Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava CIVITAS u suradnji s Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu najavljuje redovitu godišnju konferenciju posvećenu temama iz oblasti praćenja rezultata i unaprijeđenja školskih programa građanskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Konferencija će se održati u dane vikenda 13.-15. listopada/oktobra 2017. u hotelu Sunce – Neum.

U programu konferencije sudjeluju predstavnici Ministarstva civilnih poslova BIH, ministri obrazovanja kantona/županija Federacije BIH i Republike Srpske, predstavnici Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, dekani i prorektori za nastavu kao i profesori javnih univerziteta u našoj državi, stručni savjetnici, inspektori, profesori, nastavnici i odgajatelji. Cilj programa je pratiti rezultate postojećeg modela školskog programa građanskog obrazovanja i iznaći modele unaprijeđenja predmetne nastave i među-predmetnog planiranja, programiranja i izvođenja odgojno-obrazovnog rada usmjerenog na kompetencijski pristup, te upoznati nastavnike s primjerima dobre prakse i metodama prikladnim za odgoj i obrazovanje aktivnog građanstva u demokratskom društvu.

U programu konferencije biće promovirani znanstveni i stručni radovi koji svjedoče važnost odgoja i obrazovanja učenika u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, kroz njihovo osposobljavanje za život u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. Pravo sudjelovanja u ovom javnom pozivu imaju univerzitetski profesori, svršeni doktoranti i magistranti za teme iz oblasti sadržaja i metodike školskih i univerzitetskih programa građanskog obrazovanja, kao i stručnjaci za programe cjeloživotnog učenje i razvoj interpersonalnih i građanskih kompetencija djece i odraslih. Primjere iz prakse predstavit će profesori koji su uspješno završili teorijski i praktični dio programa certifikacije nastavnika, a svi zainteresirani profesori i nastavnici sudjelovati mogu na osnovu ostvarenih rezultata rada u predmetnoj nastavi, kao i aktivnostima koji se odnose na međupredmetni pristup razvoju interpersonalnih i građanskih kompetencija.

 

 

“Objavljivanje ovog teksta  je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“
 _______________
“This article was funded by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State”.
Prethodni sadržajGodišnja konferencija, Neum 2017. – Prvi javni poziv
Naredni sadržajNovi materijal za nastavnike početkom školske 2017./18. godine

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje