Najavljujemo “Projekt građanin/Ja građanin” takmičenja i Finalnu smotru

249
3

Dragi učenici i nastavnici,

Obavještavamo vas da je krenula realizacija općinskih/opštinskih i kantonalih takmičenja „Projekt građanin/Ja građanin“. Kod svojih kantonalnih, regionalnih i Brčko Distrikt koordinatora dobit ćete više informacija o datumima održavanja pojedinih takmičenja.

Ove godine, takmičenja realiziramo u saradnji i uz finansijsku podršku Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu. Grantom ambasade omogućena je realizacija Finalne smotre ovog programa, a škole koje su se obratile svojim lokalnim vlastima za finansiranje prevoza na međuopćinska i kantonalna takmičenja i nisu dobile podršku mogu se obratiti Civitasu za finansiranje prevoza i odlazak na takmičenje.

Projekat građanin/Ja građanin je pragmatični dio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu. Učenike se podstiče da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici s ciljem zaštite ljudskih prava, životne okoline i ostvarivanja ekonomskog i socijalnog prosperiteta zemlje. Svake godine u projektu učestvuje oko 40 000 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekt građanin/Ja građanin i nastava građanskog obrazovanja jedini su zajednički dio sva tri nastavna plana i programa u našoj zemlji.

I ove godine, u projekat je uključeno više od 40 000 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Uz podršku i mentorstvo svojih nastavnika, učenici su istraživali probleme u zajednicama, ispitivali postojeće i alternativne mjere javne politike, te iznosili rješenja za probleme koje su prepoznali i zagovarali usvajanje predloženih rješenja. Svoja rješenja i projekte učenici su predstavili na školskim takmičenjima, a u mjesecu aprilu/travnju timovi predstavnici svojih škola prezentovati će PG portfolio na općinskim, a kasnije i kantonalnim/regionalnim i Brčko Distrikt takmičenjima.

Najbolji od najboljih, 32 pobjedničke ekipe kantonalnih/regionalnih takmičenja svoje će radove predstaviti na Finalnoj smotri koja će se održati 18. i 19. maja/svibnja 2013. u Sarajevu.

Prethodni sadržajNovi didaktičko-metodički materijal za nastavnike
Naredni sadržajNajavljujemo trening trenera Obrazovne komponente YERP programa

3 KOMENTARI

 1. Mislim da bi trebali da ispitate regularnost Regionalnog takmičenja koje se svake godine održava u Istočnoj Ilidži, jer ta škola već 10. godina uzastopno biva proglašavana pobjednikom, a kako je tekao proces svakog takmičenja najbolje znaju ostali učesnici . Moja sugestija je takođe da izmjenite u pravilniku da svi učesnici mogu međusobno postavljati pitanja vezana za projekte a ne kako je to do sada bio slučaj, samo žiri.

 2. Zanima me da li na takmicenje mogu ici i učenici 7. i učenici 8. razreda, ili samo mogu učestvovati učenici završnih razreda???

 3. Poštovani,
  Poslala sam prijavu na takmičenje za učenike Srednje muzičke škole putem e-maila i zamolila da mi se potvrdi datum, termin i mjesto tamičenja u Zenici.Međutim, do danas istu nisam primila. Ovim putem Vas molim da provjerite da li je primljena naša prijava , kao i zvaničnu potvrdu datuma, termian i mjesta takmičenja. Takođe, molim da mi se da informacija koji je to dan i termin do kada učenici trebaju dostaviti portfolij.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru .
  S poštovanjem,
  Ira B.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje