Nastup učenika Srednje muzičke škole Sarajevo u programu Finalne smotre 2017.

212
0

Finalnu smotru “Projekt građanin/Ja građanin” otvara muzička izvedba učenika Srednje muzičke škole Sarajevo u klasi profesorice Belme Tuzović Mujkić i profesorice Ane Pokrklić.

Srednja muzička škola jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u našoj zemlji. Osnovna je 1920. godine kao Oblasna muzička škola, prva pedagoška muzička ustanova u BiH. Oblasna muzička škola svojim radom i djelovanjem do 1941. godine značajno je doprinijela razvoju muzičke kulture u Sarajevu i na tim temeljima 8. maja 1945. godine Uredbom Ministarstva prosvjete FNR BiH osniva se Državna muzička škola u kojoj se obrazuju djeca u dobi od 12.-20 godina.

U programu Finalne smotre nastupaju učenici Andrej Gradina – gitara, u klasi profesorice Belme Tuzović – Mujkić i Merima Hubijar – flauta, u klasi profesorice Ane Pokrklić. Učenici su prošle godine održali prvi samostalni humanitarni koncert kako bi od doniranih sredstva kolegi Andreju kupili gitaru banjalučkog majstora potrebnu za koncertne i takmičarske izvedbe. Kako je akciju podržalo Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Andrej i kolege koncert su održali kao koncert zahvale pred publikom u kojoj su sjedile njihove kolege, učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola i brojni stariji sugrađani.

 

Prethodni sadržajProjekt građanin timovi – predstavnici Federacije BiH na Finalnoj smotri 2017
Naredni sadržajKešić: O programu Finalne smotre uoči generalne probe najavljene za utorak, 16.05.2017.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje