Neum: Godišnja konferencija strateškog planiranja posvećena temama iz oblasti građanskog obrazovanja

173
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BIH ovaj će vikend biti  domaćini 17. godišnje konferencije posvećene temama iz oblasti građanskog obrazovanja. 130 nastavnika, ministara obrazovanja i nauke, prosvjetno-pedagoških savjetnika i univerzitetskih profesora kroz plenarne i paralelne sesije će ispitivati stanje, izazove i perspektive građanskog obrazovanja u našoj zemlji i iznijeti preporuke za unaprijeđenje kvalitete programa obrazovanja novih generacija za aktivno i odgovorno građanstvo.

 

Otvaranje konferencije planirano je u petak, 16.10.2015. u Konferencijskoj Sali hotela Zenit u Neumu sa početkom u 17:00 sati. Na otvaranju će se učesnicima obratiti dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, a konferenciju će svečano proglasiti otvorenom nj.e. Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država.

 

U Bosni i Hercegovini građansko obrazovanje se izučava kao zaseban predmet u višim razredima osnovne i trećem, odnosno četvrtom razredu srednje škole; interdisciplinarno u razrednoj nastavi osnovne škole, kroz četiri osnovna koncepta Autoritet, Odgovornost, Pravda i Privatnost u predškolskim ustanovama i kao jednosemestralni predmet u radu sa studentima na javnim univerzitetima. Ove sadržaje predaju nastavnici koji su prošli programe stručnog osposobljavnja kroz obuke i certifikaciju, a do danas ukupan broj obučenih nastavnika doseže brojku od 37 000. Udžbenici koji se koriste za nastavu građanskog obrazovanja jedinstvenog su sadržaja, štampani na tri službena jezika i dva pisma. U 17 godina djelovanja CIVITAS je donirao preko milion udžbenika, a posljednje donacije uručene su školama čije su biblioteke stradale u poplavama koje su prošle godine zadesile našu zemlju. Sve što je do sada urađeno kada je u pitanju razvoj i unaprijeđenje sadržaja i metodike građanskog obrazovanja na neki način sabrali smo u jedan i jedinstven dokument – Okvirni kurikulum koji jasno definira koja to znanja, vještine i stavove želimo razvijati kod učenika, te daje smjernice nastavniku kako poučavati ovaj nastavni predmet. Taj dokument uz rad Agencije i resornih ministarstava obrazovanja i pedagoških službi na definiranju zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa i ishoda učenja će omogućiti unaprijeđenje i održiv razvoj odgoja i obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo u Bosni i Hercegovini. Ipak o odgoju i obrazovanju ne možemo govoriti samo kroz prizmu nastave i nastavnog predmeta građanskog obrazovanja, već je nužno da se nove generacije obrazuju u duhu demokratskih vrijednosti kroz djelovanje i organizaciju školske zajednice i širem okruženju lokalne zajednice u kojoj učenici žive. Stoga ove godine govorimo o odgoju i obrazovanju za univerzalne vrijednosti demokratije, mira i ljudskih prava u učionici, školi i zajednici; o programima formalnog, neformalnog i informalnog građanskog obrazovanja. Uz ove teme u programu godišnje konferencije razgovaramo o razvoju građanskih kompetencija u inkluzivnoj učionici i primjeni novih medija i savremene tehnologije u učionici građanskog obrazovanja. Svoje preporuke učesnici će predstaviti posljednji dan konferencije.

 

Ivana Kešić, CIVITAS

Prethodni sadržajPreuzmite Dnevni red konferencije
Naredni sadržajIzbor najdemokratičnije škole: Proglašenje pobjednika

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje