“Noć u Muzeju”: jedinstvena Smithsonian muzejska pedagogija provodi se i u našoj zemlji

286
0

While an organized sleepover at museum might not include an epic mystery or an ancient Egyptian curse, odds are it will be one of the most memorable evenings of your life. In year 2014 when American Museum of Natural History first offered a sleepover for adults, the event sold out within hours, even with the hefty price tag of per person.

CIVITAS Center of Civic Education and US Embassy in Sarajevo have introduced this program to museums in Bosnia and Herzegovina 4 years ago. In year 2019 scientific labs with sleepovers will be organized in National Museum of Bosnia and Herzegovina and Republika Srpska Musesum of Modern Art. Program is complitly funded by US Government and will be free of charge for 350 students and teachers from across the country.

Kada se spomene „Noć u muzeju“ mnogima je prva asocijacija istoimena kultna filmska trilogija produkcije Fox, za koju je scenario napisan prema slikovnici nagrađivanog hrvatskog strip-autora, redatelja i animatora Milana Trenca. Za one koji nisu gledali, priča je ovo o noćnom čuvaru Larry Daleyu kojeg glumi Benjamin Stiller i njegovoj avanturi u Američkom Prirodoslovnom muzeju. Navečer, kada se vrata muzeja zatvore za posjetitelje, muzejski eksponati ožive. Kosturi dinosaura, egipatske mumije, minijaturni vojnici i Atila Bič Božji samo su dio kaosa s kojim se Larry mora izboriti, a u tome mu pomaže „oživljena“ statua američkog predsjednika Franklina Roosevelta kojeg glumi Robin Williams.

No, Noć u muzeju nije samo fikcija. Riječ je o ambicioznom programu muzejske pedagogije koji se u početku organizirao samo za djecu, a danas je redovna muzejska ponuda i za odrasle. Kada je 2014. godine Američki prirodoslovni muzej ovaj program ponudio i odraslima sve karte bile su rasprodane u svega nekoliko sati iako je njihova cijena bila visokih 350 američkih dolara po osobi.

Za razliku od europskog koncepta Noć muzeja koji podrazumijeva otvorenost muzejskih ustanova do kasno u noć, ovaj, američki pristup uključuje i postavljanje improviziranih spavaonica u kojima će posjetioci doista prespavati u muzeju. No nisu samo spavaonice ono što program čini zanimljivim djeci i odraslima. Prije četiri godine CIVITAS je u suradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država ponudio Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine organizaciju prvog programa Noć u muzeju (NuM) po uzoru na praksu Smithsonian muzejskog kompleksa. Tada smo organizirali istraživačke laboratorije arheološkoga iskopavanja sa replikama muzejskih eksponata, radionice konzervacije, grnčarije, tkanja i istraživačke laboratorije ornitologije. Naredne godine program je proširen i spavaonicama za koje su logističku podršku pružili Ministarstvo civilnih poslova i Judo savez Bosne i Hercegovine. Dvije godine kasnije dobili smo i nove partnere, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Do sada je u NuM muzejske noći uključeno više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola za koje je ovaj program bio (i nastavlja biti) potpuno besplatan.

Organizacija istraživačkih laboratorija, angažman stručnjaka (kustosa, pedagoga, umjetnika) prijevoz, prehrana i postavljanje spavaonica finansirani su grant sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ove godine program „Noć u muzeju“ (NuM) organizujemo 27.03.2019. u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu i 04.04.2019. u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci. Sudjelovanje u oba programa prijavljuju školski timovi u sastavu: 4 učenika i 1 nastavnik ili pedagog – voditelj tima. Školski timovi u Sarajevo i Banja Luku putuju organiziranim prijevozom, a početak programa u oba muzeja planiran je u 18:00 sati. Učenici se potom opredjeljuju za različite istraživačke laboratorije i radionice, a radni program traje sve do ponoći kada se u muzeju postavljaju spavaonice. Ispod eksponata, instalacija i slika postavljaju se strunjače umjesto kreveta, a na njih učenici i nastavnici stavljaju svoje vreće za spavanje ili prostirke, jastuke i pokrivače. Buđenje u muzeju počinje doručkom, a nakon toga slijedi prezentacije svega što je naučeno, dodjela priznanja Kustos Junior i prezentacija planova za mini-projekte iz oblasti kulture, umjetnosti i zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama iz kojih učenici dolaze.

8 istraživačkih laboratorija u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

NuM program u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i ove će godine ponuditi 8 istraživačkih laboratorija u Školi prirodnih i u Školi društvenih znanosti. U istraživačkim laboratorijama prirodnih znanosti istraživat ćemo svijet ineskata, upoznati paličnjaka (štapić insekt), madagaskarskog žohara, istraživati zašto su nam za biljni svijet i život na Zemlji važne solitarne pčele i kako ih zaštiti preko zime, kako se radi kloniranje bilja i koliko je taj proces značajan za očuvanje određenih biljnih vrsta. Kroz ove zadatke prati nas novopostavljena izložba „Svijet koji nestaje“. Istraživanja nastavljamo na Odjelu za Ornitologiju i u Botaničkoj bašti muzeja gdje ćemo istraživati ptice i propitivati problem neplanske gradnje, izostanak dobrih zakonskih rješenja i probleme u praktičnoj zaštiti prirodnih rezervata. U laboratorijama društvenih znanosti istražuje se antičko grčko grnčarstvo i propituje javna politika zaštite obrta i zanata danas. Kroz igrokaze i simulacije iz iliriskog i rimskog perioda u Bosni govorimo o vladavini prava, moći i autoritetu. U radionici Etnologije učenici će imati kreativnu radionicu reciklaže „Od krpice do lutkice“. Prilika je ovo da istraže kako su roditelji od improviziranih materijala radili igračke za svoju djecu u periodu između dva svjetska rata. Program završava Potjerom za blago kroz koju ćemo upoznati sva odjeljenja i izložbene prostore raspoređene u tri zgrade kompleksa Zemaljskog muzeja, najstarije namjenski izgrađene muzejske ustanove u Jugoistočnoj Europi.

Film, ples i instalaciju istražujemo u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Nakon Sarajeva, naš NuM program putuje na sjever, gdje drugu NuM avanturu organiziramo u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. U impresivnom i akustičnom prostoru stare Željezničke stanice, kasnije Umjetničke galerije, a danas Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) spavaonice za mlade istraživače će biti postavljene ispod slika, fotografija i inastalacija nove izložbe nazvane po djelu umjetnice Sandre Dukić „Cvijet je najljepši kad je neubran“. Naziv je ujedno i narodna uzrečica sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije propitivanje pozicije žena u društvu. Radni dio programa podijeljen je u tri istraživačke laboratorije Filma i animacije, Plesa, Reciklaže i Instalacije.

Oduvijek je želja čovjeka bila da u statičnoj, dvodimenzionalnoj slici prikaže pokret. O tome svjedoče mozaici oslikani na zidovima piramida, gdje se u više slika prikazuje pokret čovjeka ili životinje. Kasnije je pokret u slici dobio formu filma, a ove godine u NuM istraživačkim laboratorijama istražujemo animirani film. Krenut ćemo od „Surogat“ animiranog filma hercegovačkog umjetnika Dušana Vukotića za koji je 1962. godine dobio i Oscar nagradu Američke filmske akademije. Učenici će u ovoj laboratoriji imati priliku snimati kratke video forme kojima će ukazati na različite, za njih značajne, društvene probleme i pitanja.

U drugoj laboratoriji istraživat ćemo ples koji je u početku bio odlika društvenog statusa, kasnije sport, a onda umjetnost i forma društvenog bunta. Plesnu koreografiju s jasnom aktivističkom porukom osmislit će polaznici ove laboratorije i zajednički izvesti naredni dan na zatvaranju programu.

Laboratorija Reciklaže i instalacije ima za cilj upoznati učenike s ovom formom suvremenog umjetničkog stvaranja i dati im priliku da koristeći se otpadom (plastičnim flašama, starijim majicama) kreiraju svoje autorsko djelo. Ova instalacija poslužit će kao sjajan primjer reciklaže i ukazati na značaj zaštite životne sredine.

U ponoć se svjetla gase, a prije spavanja za učesnike organiziramo i filmsko veče u improviziranim spavaonica u izložbenom prostoru Muzeja.

O programim u oba muzeja izvještavat će učenici i nastavnici kroz svoje fotografije i video zapise. Za društvene mreže hashtag programa je #NuM2019; Za Sarajevo #NuM2019 #volimzemaljski #Sarajevo; Za Banja Luku #NuM2019 #MSURS #BanjaLuka.

Prijave za učešće šalju se mailom na adresu info@civitas.ba. Rok za slanje prijava za program u Sarajevu je do subote, 16.03.2019. a dan nakon toga, u nedjelju 17.03. otvaramo prijavni proces za Banja Luku koji ostaje otvoren do subote 23.03.2019.

Ivana Kešić, CIVITAS Program manager

Prethodni sadržajPrvi projekt CIVITAS studentske mreže, mapiranje stanja i saradnja sa školama
Naredni sadržaj#NuM2019 odgovara: Šta nam je potrebno za noćenje u muzeju?

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje