Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma

206
0

250 učenika i nastavnika iz cijele BIH učestvuje u programu prve Noći u Muzeju: Noći nauke i aktivizma

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i partnerima projekta Zemaljskim Muzejom BIH i Ornitološkim društvom Naše ptice najavljuje Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma.

Početak programa planiran je za petak, 15.04.2016. u 18:00 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BIH. Učesnicima će se na otvaranju obratiti Nj. E. Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, te predstavnici organizatora i partnera.

Specijalna gošća programa je Nagin Cox, voditeljica NASA laboratorije za istraživanje planete Mars koja će prezentacijom „Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars“ otvoriti istraživački dio programa.
Svi predstavnici medija su dobrodošli da prisustvuju ovom događaju.

Noć u muzeju redovna je aktivnost mnogih muzeja u svijetu i reflektira osnovne principe muzejske pedagogije. Pod sloganima „Kultura za sve“ i „Od muzejskog hrama do mjesta učenja“ od 70.ih godina prošlog stoljeća zagovara se polivalentna funkcija muzeja koja podrazumijeva da muzeji, uz to što su izložbeni prostori, mogu funkcionirati i kao mjesta za učenje, igru, istraživanje i ispitivanje.

U našoj prvoj Noći u Muzeju učenici će prolaziti različite istraživačke laboratorije Škole prirodnih i Škole društvenih nauka. Oni će se baviti restauracijom, izradom makete, tkanjem, arheološkim iskopavanjima i noćnim promatranjem ptica, a muzej će istraživati kroz potrage za blagom u sekcijama Šume, Morski svijet i Arheologija.

Svoj rad dokumentuju u Istraživačku bilježnicu na osnovu koje će im po završetku programa biti izdati certifikati Istraživača juniora – za učenike osnovnih škola i Istraživača seniora – za učenike srednjih škola.

Prethodni sadržajRaspored učenika za rad u grupama
Naredni sadržajSarajevo: Održano kantonalno Projekt građanin takmičenje

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje