Noć u Muzeju – Noć nauke i aktivizma

208
0

O programu izvještava: Ivana Kešić

CIVITAS i Zemaljski muzej BIH u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država najavljuju trodnevni program „Noć u muzeju – noć nauke i aktivizma“ za učenike osnovnih i srednjih škola. Kao i prethodne godine, edukativni dio programa organiziran je u četiri laboratorije, a novosti ovogodišnjeg programa su improvizirane spavaonice u kojima će učenici doslovno prespavati u muzeju, te priprema murala mira i trka za mlade koji nas očekuju drugog, odnosno trećeg dana programa.

Noć u muzeju otvaraju učenici srednjih škola. Svečano otvaranje uz prigodan plesno-zabavni program za njih će biti organizirano u četvrtak, 23.03.2017. sa početkom u 18:00 sati u Odjeljenju za arheologiju. Nakon otvaranja učenici se dijele u četiri grupe: A, B, C i D koje istovremeno započinju s radionicama u istraživačkim laboratorijama. Prva grupa pristupa istraživačkoj laboratoriji za arheologiju i radionici „Corpus delicti“ u kojoj će prepoznavati likove i događaje iz rimskog perioda na Balkanu. I druga grupa, grupa B prvu radionicu ima u Školi društvenih nauka, samo u Laboratoriji za etnologiju gdje će izučavati grnčariju i praktično se upoznati za kolom i načinom na koji se oblikuju glinene posude. Grupe C i D prve radionice imaju u Školi prirodnih nauka, podjeljeni u Laboratoriju ornitologije gdje istražuju čime se hrane ptice na osnovu bio-analize njihovih izlučevina i u Laboratoriji morskog svijeta gdje će istraživati zube ajkula i raža. Kroz tri rotacije između laboratorija i škola, svi učenici će imati priliku proći sve radionice i biti u svim laboratorijama ovogodišnjeg edukativnog programa. Pauza za večeru planirana je u 20 sati i 45 minuta, a završetak rada u 23:00 sata nakon čega zajedno odlazimo u Školu prirodnih nauka, na Odjeljenje za ptice i insekte gdje će biti pripremljene spavaonice. Učenici zadužuju madrace-strunjače i organiziraju svoj prostor za spavanje. Za te potrebe mogu ponijeti vreće za spavanje, ali i obične prostirke, deke i jastuke. Svjetla se gase u ponoć, a drugi dan programa započinjemo doručkom u 09:00 sati i izradom murala mira koji ostaje u Muzeju kao uspomena na ovu posjetu.

Prema istom konceptu organiziran je program prvog dana Noći u muzeju za učenike osnovnih škola, koji počinje u 17:00 sati, u petak 24.03.2017. Njihove radionice u Školi društvenih nauka su Istraživanje antike – potjera za blagom u Laboratoriji za arheologiju i Tradicionalne društvene igre u Laboratoriji za etnologiju. Škola prirodnih nauka organizirana je u Laboratoriji ornitologije na temu Ptice – vijesnici proljeća i Laboratoriji konzervacije gdje će učenici istraživati svojstva materijala u radionici „Od čega sam? Šta mi smeta?“. Vrijeme spavanja za učenike osnovnih škola je u 23:00 sata, a u subotu, 25.03.2017. za njih će na Vilsonovom šetalištu biti organizirana Trka za mlade i aktivizam.

Sve radionice pripremaju i vode stručnjaci Zemaljskog muzeja, a njihov rad koordinira kustos Samir Avdić. Učenici dolaze organizirano i u pratnji, a timove škola čine četiri učenika/ice i jedan nastavnik/ica.

Ova simbioza formalnog obrazovanja i iskustvenog učenja, partnerstvo nastavnik – muzejski pedagog – kustos osnažuje, oplemenjuje, obrazuje i odgaja čovjeka istinskih moralnih, ljudskih vrijednosti, a primjenjiva je na sva znanstvena područja. Iako se bave prikupljanjem, tumačenjem i prezentiranjem kulturne i povijesne baštine muzeji mogu funkcionirati i kao mjesto za igru i učenje, istraživanje i ispitivanje. Oni su prostor koji potiče interes i radoznalost, a posjetilac je u tom prostoru istraživač i svoje zadovoljstvo pronalazi u ispitivanju, upoređivanju, klasifikaciji, uspostavljanju relacija, interpretaciji, analizi i otkrivanju – zaključivanju. U gotovo svim europskim i svjetskim muzejima ovakvi programi dio su redovne ponude i prakse, što kod nas do sada, nažalost, nije bio slučaj. Zadovoljstvo nam je stoga i zvanično potvrditi da će generacija učenika 2016./17., polaznika edukativno-zabavnog programa „Noć u Muzeju – Noć nauke i aktivizma 2017“ biti prva generacija koja će prespavati u Zemaljskom muzeju i time otvoriti novu eru muzejske pedagogije u Bosni i Hercegovini.

Prethodni sadržajTuzla: “Projekt građanin” kao školska, nastavna i razredna aktivnost – primjer pozitivne prakse
Naredni sadržajNoć u Muzeju – Pismo dobrodošlice

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje