Noć u Muzeju – Pismo dobrodošlice

191
0

Sudionicima programa „Noć u Muzeju – Noć znanosti i aktivizma“

potpisuje Ivana Kešić, CIVITAS program manager

 

Dragi učenici i nastavnici,

Program koji poznajemo kao „Noć u Muzeju“ globalni je koncept muzejske pedagogije koji realiziraju gotovo svi muzeji i veliki broj umjetničkih galerija u svijetu. Ideja kojom se vodimo je omogućiti djeci i mladima da istražuju, ispituju, upoređuju i klasificiraju baš kao što to čine kustosi muzeja. Zbog toga smo i ove godine u suradnji sa Zemaljskim muzejom i Uredom za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država za vas pripremili trodnevnu avanturu noćnog istraživanja muzejskih, izložbenih prostorija Škole društvenih i Škole prirodnih znanosti Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

U radu će nam se pridružiti voditeljica Odsjeka za entologiju mr. sci. Lebiba Džeko, ornitolog dr.sci. Dražen Kotrošan sa suradnicima iz Ornitološke udruge „Naše ptice“ mr.sci. Nermina Sarajlić i Arjana Selmanagić, kustos Ernis Šljivo, asistenti konzervatora mr.sci. Azra Bečević i Ezana Zekiri, viši preparator Damir Lazzari, muzejska pedagoginja Enisa Curić i suradnici Arheološke udruge Panteon ma. Mahir Hrnjić i ma/msc Emir Karić, Vedrana Crnković i Edo Mešić, te voditelji radionica o morskom svijetu, inžinjer ekologije Andrej Gajić i inžinjerka genetike Adla Karhić iz udruge Sharklab ADRIA.

Program je ove godine organiziran odvojeno za učenike osnovnih i srednjih škola pa vas molimo da zapamtite kako je otvaranje programa planirano prema satnici:

– za srednje škole: četvrtak, 23.03.2017. sa početkom u 18:00

– za osnovne škole: petak, 24.03.2017. sa početkom u 17:00 sati.

Učenici iz Sarajeva u Muzej dolaze u pratnji nastavnika, a za učenike i nastavnike iz drugih gradova će biti organiziran prijevoz. Dolazak svih sudionika programa planiran je najkasnije do 16:00 sati prvi dan, odnosno 15:00 sati drugi dan, a podjela užine i osvježenja počinje 90 minuta prije otvaranja programa.

Po dolasku svi ćete zadužiti radne knjižice uz pomoć kojih ćete pratiti program. U knjižicama su predstavljene radionice s uvodnim dijelom iz kojeg ćete nešto novo naučiti, opisom radne vježbe kojoj ćete pristupiti i radnim zadatkom. U radnom zadatku od vas će se tražiti da oslikate predmet koji istražujete, zapišete svoj nalaz, odgovorite na pitanje za koje trebate pregledati muzejsku izložbu ili odaberete jedan od ponuđenih odgovara na pitanja na koje ste odgovore mogli dobiti od kustosa. Nakon otvaranja dijelimo se u četiri radne grupe A, B, C i D – za srednje škole, odnosno E, F, G i H – za osnovne škole. Svi učenici će proći sve istraživačke laboratorije. Prve dvije planirane su odmah nakon otvaranja, zatim slijedi večera pa preostale dvije radionice. Program za srednje škole završava u 23:15 sati, a za osnovne škole u 22:15 sati.

Nakon radionica prelazimo u Školu prirodnih znaosti, Odjel za ptice i insekte, gdje će uz preparate leptirova, orlova, drugih ptica biti postavljene strunjače. Na strunjače postavljate svoje prostirke, deke i jastuke ili vreće za spavanje i tako zauzimate svoje mjesto. Nakon radionica, peremo zube i gasimo svjetla za spavanje.

Jutarnji program za učenike srednjih škola podrazumijeva kratku kreativno-slikarsku radionicu gdje ćemo raditi mural „Zid Mira“ koji ostaje na uspomenu kao izložbeni predmet u Muzeju, a učenici osnovnih škola svoje će impresije o programu nositi u štafeti trke za mlade i aktivizam.

Roditelji će putem Facebook stranice CIVITAS-a i posebno kreiranog događaja (event) Noć u Muzeju moći pratiti live audio i video javljanja od dolaska školskih timova, tijekom radionica, prije spavanja, jutarnji izvještaj o mirnoj noći i pratiti završne aktivnosti izradu murala i trku za mlade.

Program je financiran sredstvima Američke vlade, a autorstvo programa potpisuje tim CIVITAS Ureda i kustosti Zemaljskog muzeja.

Radujemo se vašem dolasku i našem trodnevnom noćnom istraživanju muzeja.

Program možete preuzeti ovdje:  NocuMuzeju2017_Program

 

 

 

Prethodni sadržajNoć u Muzeju – Noć nauke i aktivizma
Naredni sadržaj„NOĆ U MUZEJU – NOĆ NAUKE I AKTIVIZMA“ – rezultati javnog poziva

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje