Noć u Muzeju savremene umjetnosti – Banja Luka, 2019.

333
0

Nakon Sarajeva, naš #NuM program putuje u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS), gdje nas očekuju tri istraživačke laboratorije, filmsko večer i improvizirane spavaonice za učenike i nastavnike iz cijele zemlje. Početak programa planiran je u četvrtak, 04. aprila 2019. u 18:00 sati, a učesnicima će se na otvaranju obratiti i Charles Blake, v.d. direktor Kancelarije Američke ambasade u Banjoj Luci.

Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smithsoniana, „Noć u muzeju” jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama, te postavljanje improviziranih spavaonica u izložbenom prostoru Muzeja.

Ove godine MSURS i CIVITAS vode vas kroz tri avanture kreativnog stvaranja i anagažirane umjetnosti. U prvoj učimo o animiranom filmu i Piksilaciji – jednostavnom i zanimljivom tipu animacije uz pomoć kojeg će učenici moći koristeći se tek mobilnim telefonom stvarati svoje animirane filmove kako bi govorili o problemima i položaju mladih u savremenom društvu, baš kao što u filmu „Surogat“ o problemu konzumerizma govori Dušan Vukotić, jedini prestižnim priznanjem „Oscar“ nagrađen animator s naših područja.

U drugoj laboratoriji istražujemo pokret i ples, od vremena kada je bio odraz društvenog statusa, do savremenog poimanja plesa u više dimenzija, od one sportske, preko umjetničke i aktivističke do plesa kao sastavnog dijela kolektivnog identiteta i kulturnog naslijeđa. U ovoj laboratoriji učenici se uče i timskom radu, uvažavanju različitih potreba, potencijala i mogućnosti, saradnji i zajedničkom dobru.

U trećoj laboratoriji od korištenih materijala stvaramo svoja umjetnička djela i istražujemo savremenu, angažiranu umjetnost, feminizam i rodnu ravnopravnost.

Posebnost NuM-a u ovom Muzeju ogleda se u poveznici između otvaranja i zatvaranja programa. Po dolasku učenike dočekuju kustosi koji su za njih pripremili stručno vođenje izložbenim prostorom i upoznavanje učenika sa različitim formama umjetničkog stvaranja, angažirane savremene umjetnosti. Od posmatrača i posjetioca, kroz istraživačke laboratorije oni preuzimaju ulogu onih koji stvaraju i izlažu. Drugi dan programa će nam tako predstaviti rezultate svog kreativnog rada i umjetničkog stvaranja: plesnu koreografiju, kratke animirane filmove i izložiti djela koja su nastala u umjetničkoj koloniji „Ruke rade ono što srce osjeća“.

Ovo putovanje od posjetitelja, preko istraživača i noćnih čuvara muzeja, do autora, umjetnika i kustosa obilježiti će svakako i filmsko večer s kojim u ponoć počinje program postavljanja improviziranih spavaonica.

Četvrtak, 04.04.2019.
18:00 – 18:30
Otvaranje programa
Pozdravni govori
Podjela u mješovite grupe
18:30 – 19:00
Stručno vođenje, upoznavanje sa istorijom Muzeja i njegovim fundusom
19:00 – 19:45
Prve sesije u laboratorijama
Grupa A: Laboratorija animiranog filma
Grupa B: Laboratorija pokreta i plesa
Grupa C: Instalacija i reciklaža
19:45 – 20:30
Rotacija i nastavak rada u grupama
20:30 – 21:15
Večera
21:15 – 22:00
Rotacija i nastavak rada u grupama
22:00 – 22:45
Osvrt na naučeno
Postavljanje spavaonica
22:45 – 00:15
Projekcija animiranog filma “The Book of Life”
Noćenje u improviziranim spavaonicama.
Petak, 05.04.2019.
08:00 – 09:00
Buđenje i doručak
09:00 – 10:00
Predstavljanje rezultata rada
Izvođenje NuM plesne koreografije
Predstavljanje učeničke instalacije
10:00 – 10:45
Dodjela diploma “NuM kustos junior”
Zaključivanje programa

 

Prethodni sadržajŠto je važno znati o praktičnoj nastavi i školskim takmičenjima predmetne nastave građanskog obrazovanja
Naredni sadržajCivitas noć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje