Novi ciklus interkulturalnih razmjena

202
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji i uz podršku Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu i u ovoj školskoj godini organizira interkulturalne razmjene za učenike i nastavnike osnovnih škola. U programu će učestvovati 16 škola, organiziranih u 8 parova za razmjenu. Škola domaćin formira Odbor za doček kako bi predstavila kulturu, tradiciju i običaje svoje zajednice. Razmjene traju tri dana i kroz ta tri dana gosti učenici i nastavnici smješteni su u domovima svojih vršnjaka i kolega – učenika i nastavnika iz škole domaćina. Njihove aktivnosti uključuju posjet kulturno-historijskim spomenicima, vjerskim objektima, sportsko-rekreativne i zabavne aktivnosti na izletištima, te boravak u domu domaćina. Svaka škola, njeni učenici i nastavnici ima priliku biti i gost i domaćin jer se organiziraju i povratne razmjene.

Prve razmjene biće organizirane za vikend 14.-16. decembra 2012. godine. Škole domaćini u ovom ciklusu razmjene su OŠ Petar Mećava iz Kostajnice, O.Š. Višća iz Živinica, O.Š. Branko Ćopić iz Mrkonjić Grada, O.Š. Sveti Sava iz Kozarske Dubice, 4. Osnovna škola Brčko, O.Š. Kozarska djeca iz Gradiške, O.Š. Sveti Sava iz Foče, O.Š. Sulja Čilić iz Jablanice i O.Š. Humci iz Čelića.

Njihovi gosti biće O.Š. Hasan Kikić iz Gradačca, O.Š. Milan Stojanović iz Ljubije kod Prijedora, O.Š. Mahala iz Sanskog Mosta, Prva osnovna škola Ilidža, O.Š. Kaćuni iz Busovače, O.Š. 21 mart iz Matuzića kod Doboj-Juga, 10. osnovna škola iz Bijele kod Brčkog, O.Š. Braće Radić iz Domaljevca i O.Š. Ante Brune Bušića iz Raktinog kod Livna.

U dugom polugodištu školske 2012./2013. godine biće organizirane uzvratne razmjene, a školsku godinu završit ćemo sa interkulturalnim proljetnim kampom.

Svim učesnicima programa želimo sretan put, ugodno druženje i učenje o kulturi i običajima drugih zajednica u našoj zemlji.

 Projekt je realiziran sredstvima Američke Vlade
 iz granta Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu.

Prethodni sadržajOdržana obuka “Mi cyber građani – društveni aktivizam i novi mediji”
Naredni sadržajLaboratorija demokratije

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje