NuM festivalska noć muzejske pedagogije u Fojnici

194
0

za organizatora i domaćine izvještava Ivana Kešić

Nakon Sarajeva, NuM festival putuje u Fojnicu. Domaćin programa Muzej je Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Program se održava u noći 18.-19. travnja, a svečano otvaranje najavljeno je za srijedu, 18.04.2018. sa početkom u 19:00 sati.

Franjevački samostan izgrađen je u 14. stoljeću, a 2011. godine samostanska zgrada i crkva proglašeni su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. U samostanu je formiran muzej, biblioteka i vrlo vrijedan arhiv. Tu se čuva više od 3.000 originalnih rukom pisanih turskih dokumenata koji još nisu prevedeni i u potpunosti se još ne zna šta piše u njima. Najznačajnije bogatstvo biblioteke su inkunabule, prve tiskane knjige nastale od izuma tiska do 1500. godine. Najstarija je Nicolai de Lura, Pastillae in S. Scripturam: Novi testamenti iz 1481. godine. Preko 11.000 naslova sačuvano je iz perioda do 1850. godine, a odnose se na različita područja od matematike i fizike do povijesti i filozofije. Uz prosvjetiteljstvo, bosanski su se fratri bavili i ljekarstvom, a njihov Muzej uz recepte i zapise o tradicionalnim metodama liječenja u svojoj građi ima izložbe bosanskih stećaka, drevnog oruđa i oružja, Grbovnik sa 139 grbova južnoslavenskih zemalja, bosanskih plemića i naš autentični bosanski grb, te 400 godina staru Bibliju pisanu arapskim pismom, arabicom. Učenici će u ovom Muzeju imati priliku vidjeti bogatu zbirku ruda, minerala i predmeta od zlata izrađivanih u tradicionalnim radionicama kovača Fojničkog kraja, kao i slika Vaza s cvijećem, rađena temperama na dasci iz 1328. godine za koju se vjeruje da je najstarija slika nastala u BiH. Najpoznatiji dokument izložen u fojničkom samostanu koji će učenici imati priliku vidjeti je Ahdnama iz 1463. godine koja svjedoči o djelovanju fratara u Bosni u vrijeme kada je Bosna bila dijelom Osmanskog carstva.

Po dolasku u Fojnicu, učenike – polaznike radionica NuM festivala dočekati će srednjoškolci, članovi franjevačke mladeži FRAMA. Uz osvježenje (užinu) i pjesmu učenicima će se podijeliti akreditacije i bilten programa, nakon čega će u Okrugloj dvorani gdje je inače izložen Grbovnik biti organizirano svečano otvaranje NuM fojničke festivalske noći.

Radionički dio programa organiziran je kroz osam punktova gdje će učenici pisati na pločama kao što se to činilo u prvim učionicama kada nije bilo bilježnica i olovki, tražit će uljeza u samostanskoj biblioteci, slikati repliku Grbovnika, imati radionicu s drevnim oružjem, koristeći se instant flomasterima imitirati tradicionalno sicanje (pretača današnjeg tetoviranja) sa motivima graničica i točki iz ilirskog perioda u Bosni, slagati puzle da bi dobili fotografiju predmeta koji kasnije trebaju naći u izložbenom prostoru muzeja i zapisati njegov kataloški broj. Zajednička aktivnost kojom će početi program radionica je muziciranje i mini-koncert na orguljama. Večeru poslužuje franjevačka mladež FRAMA, a osmišljena je kao roštilj ispred samostana, na vidikovcu s kojeg se vidi cijela Fojnica.

Nakon večere učenici će proći kroz izložbene paviljone u kojima će za njih biti organizirana stručna vođenja sa predavanjima o fojničkim kovačima, tradicionalnoj nošnji i ukrašavanju tijela, rudama, mineralima i počecima pismenosti (islamske, pravoslavne i katoličke) u Bosni. Završna aktivnost je Igra memorije u kojoj će učenici imati zadatak: prepoznati, pronaći i zapisati odabrane predmete iz zbirki ovog Muzeja.

U 23:30 postavit će se improvizirane spavaonice u paviljonima Slikarske zbirke ovog Muzeja. U centralnom dijelu, izdvojeno od spavaonica, članovi FRAMA-e svirati će i pjevati prije odlaska na spavanje.

Narednog dana buđenje je u 08:00, a doručak se služi na vidikovcu ispred samostana do 09:00 sati kada počinje plesna radionica. U 45 minuta plesne radionice, učenici će savladati osnovne pokrete zajedničke koreografije koju će izvesti na zatvaranju NuM festivalskog programa u Fojnici.

Na pripremljenom bogatom edukativnom i zbavanom sadržaju naš se obrazovni centar zahvaljuje fra Mario Katušiću, koordinatoru programa, te gvardijanu Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici, fra Miri Reloti, kustosu Muzeja fra Janku Ljubosu, voditeljima radionica Snježani Dandić, Andrijani Kalinić, Marijani Bilić i Zdeni Miličeviću, kao i brojnoj franjevačkoj mladeži ovog samostana od kojih će njih 29 biti angažirano na vođenju radionica, pripremi obroka i organizaciji glazbeno-zabavnog programa.

NuM2018_Fojnica_Program

 

Prethodni sadržajRadne bilježnice NuM festivala
Naredni sadržajNuM Vijesti: Ambasadorica Cormack dolazi na festivalsku noć u Fojnici

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje