NuM festivalska noć u Franjevačkom samostanu u Fojnici

284
0

Izvještava: Ivana Kešić

Treća NuM festivalska noć istraživačkih laboratorija i radionica za učenike osnovnih i srednjih škola održana je u noći 18.-19. travnja u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Ovaj program u Fojnicu je doveo 145 školaraca iz Sarajeva, Posušja, Srebrenika, Foče i Nevesinja, Bugojna, Sarajeva, Travnika i drugih gradova i općina. Dočekalo ih je 30 volontera, članova franjevačke mladeži FRAMA i koordinator programa fra Mario Katušić.

Učenike je na otvaranju pozdravila njena ekselencija Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ambasadorica je i sama svjedočila bogatoj povijesti i kulturno-povijesnom naslijeđu naroda u BiH, ali i jedinstvenom smislu za humor naših bosanskih fratara kada je, uz stručno vođenje fra Janka Ljubosa, kustosa Muzeja i fra Mire Relote, gvardijana samostana posjetila ovaj fojnički, bosanskohercegovački Muzej. Posebno nas raduje da je otvaranju prisustvovao i Samir Avdić, kustos Zemaljskog muzeja BiH, naše prve partnerske muzejske ustanove u organizaciji NuM programa muzejske pedagogije, ali i brojni drugi gosti među kojima i Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica i Branko Stanić, predsjedavajući općinskog vijeća.

Riječima „Dobro došli, dragi moji Bosanci i Hercegovci. Nadam se da ćete se osjećati lijepo u ovom našem samostanu u Fojnici“ učenicima se obratio fra Mario Relota, gvardijan samostana, a ambasadorica Cormack pozvala je učenike da u budu aktivni i odgovorni građani i naglasila važnost njegovanja kulture mira, zajedništva i dijaloga.

Nakon otvaranja programa u Okrugloj dvorani Muzeja, učenici, ambasadorica, naši domaćini i gosti uputili su se u samostansku crkvu gdje je organizirana prva zajednička aktivnost Mala škola muziciranja i mini koncert na orguljama. Fra Emanuel Josić, svjetski nagrađivan tenor i Bartolomej Stanković, orguljaš predstavili su učenicima orgulje i osnove solo, opernog i crkvenog pjevanja. Demonstrirajući muziciranje na orguljama sve su nas ugodno iznenadili intoniranjem himne.

Tijekom noći, podjeljeni u četiri radne skupine, učenici su uz stručne predavače i voditelje radionica upoznavali građu koju čuva Muzej Franjevačkog samostana i prilike u kojima je ona nastala. Upoznavanje prošlosti koristli su kao priliku za diskusiju o tome kako graditi bolju budućnost za sve, te koja je uloga mladih ljudi u procesu donošenja pozitivnih promjena u društvu. Predstavljena im je Ahdnama, jedan od naših najstarijih političkih dokumenata koji se čuva u ovom Muzeju, na primjeru kojeg su učili i diskutirali značaj dijaloga i pregovaranja, odnosno suvremenog javnog zagovaranja. U praktičnom djelu rada diskutirali su o ljudskim pravima, pravima manjina i mehanizmima zaštite prava kako manjina tako i svih građana, a okušali su se i u sastavljanju vlastite Povelje ljudskih prava. U slikarskoj koloniji učenici su preslikavali Grbovnik, zbirku od 139 grbova južnoslavenskih naroda i bosanskih plemića među kojima je i tradicionalni bosanski grb, te pravili repliku slike Vaza sa cvijećem, rađene tehnikom tempera na dasci, za koju se vjeruje da je nastarija umjetnička slika pronađena na teritoriju naše države (datira iz 1328.). U istraživačkim laboratorijama istraživali su običaj sicanja, pretaču suvremenom tetoviranju, sklapali mozaike i rješavali zagonetke kako bi identifikovali odabrane artefakte iz izložbenog programa Muzeja. U programu ove festivalske noći napravljena je i rekonstrukcija prve tradicionalne učionice u Bosni gdje se učilo o počecima školstva i širenju pismenosti. Voditelji radionica bili su Snježana Dandić, Andrijana Kalinić, Marijana Bilić i Zdenko Miličević.

Večera je organizirana kao roštilj na vidikovcu ispred samostana, kako bi učenici i nastavnici mogli uživati u pogledu na općinu Fojnica. Služenje večere, vođenje kroz radionice i glazbeno-zabavni program odgovorno i uspješno vodili su članovi franjevačke mladeži FRAMA.

Prve spavaonice u ovom Muzeju postavljene su oko 23:00 sati u paviljonima umjetničke galerije ovog samostanskog muzeja, a nakon doručka organizirana je zajednička radionica za pripremu i izvedbu završne plesne koreografije „Mladi za mir“. Program je, uz asistenciju franjevačke mladeži FRAMA, vodio CIVITAS program koordinator Haris Ibričić.

U 11:00 sati učenici su napustili samostan i organiziranim prevozom se vratili u svoje zajednice u koje donose nova znanja i poruku franjevačkog bratstva „Pax at Bonum“ – Mir i dobro svima!

CIVITAS se i ovom prigodom zahvalju bratstvu Franjevačkog samostana Duha Svetoga, franjevačkoj mladeži FRAMA, svim voditeljima radionica i istraživačkih laboratorija na domaćistvu, pripremi i realizaciji izvanrednog programa muzejske pedagogije, organiziranog s ciljem promoviranja kulture dijaloga, aktivnog i odgovornog djelovanja u zajednici. Posebne riječi zahvale upućujemo fra Mariu Katušiću na suradnji, okupljanju i vođenju, do sada brojčano najvećeg, odbora za organizaciju NuM festivalske noći.

 

 

Prethodni sadržajPrenosimo izvještaj sa web portala Vlade Županije Posavske: Projekt građanin
Naredni sadržajPosljednje NuM istraživačke laboratorije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje