NuM2018: Franjevački samostan otvara vrata svog Muzeja za učenike iz cijele BiH

200
0

Pripremila i izvještava Ivana Kešić

Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvorio je vrata svoje arheološke, etnološke, numizmatske i slikarske zbirke za program „Noć u Muzeju“. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju nazočnost franjevaca u nekoć pretežito rudarskom naselju i okolici još početkom četrnaestog stoljeća. Vjeruje se da su prije 650 godina franjevci u Fojnicu došli iz Srebrenice kako bi djelovali pastoralno, u području obrazovanja, zdravstvene skrbi i kulture. Zgrada u kojoj je samostan sagrađen, kao i pripadajuća mu crkva proglašeni su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine u listopadu 2011. godine.

Tijekom duge povijesti ovog Samostana, franjevci su, prije svega svojim znanjem i upornošću, a vrlo često i snalažljivošću koju su od njih iziskivala krajnje nesklona vremena, sakupili znatna dobra od vjerskog, povijesnog i kulturnog značaja za sve narode koji žive u BiH. Sve vrijedno što su nalazili na svom pastoralnom području, pohranjivali bi u Samostanu u Fojnici. Danas, najveće blago samostanske zbirke čine Arhiv, Knjižnica i Muzej. Muzej ima kontinuitet postojanja od početka 20. stoljeća i broji se među značajnije u Bosni i Hercegovini. Učenici koji u programu „Noć u muzeju“ posjete Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici upoznat će njegovu Arheološku zbirku, Zbirku minerala, Etnografsku zbirku, Zbirku starih majstora, Zbirku starog oružja, Numizmatičku zbirku, Zbirku Augustina Miletića te Umjetničku galeriju koju čine sakralna i moderna umjetnost, zbirka jednog od naših najpoznatnijih slikara Gabrijela Jurkića, zbirku zavičajnih slika, crteža, grafika i bivše DDR.

Po dolasku u stamostan upoznat ćemo kulturnu, industrijsku i zanatsku baštinu fojničkog kraja. Učenici će izučavati elemente tradicionalne bosanske kuće, starog oruđe, nakita, nošnji i veza. Radionice i predavanja će za njih biti organizirane i sa drevnim rimskim, grčkim, bosanskim i dubrovačkim novcem, te posebno interesantnim starim hladnim i vatrenim oružjem. Nakon ovih arheoloških, etnoloških i morfoloških radionica preći ćemo u samostansku crkvu kako bismo se upoznali sa orguljama i solo pjevanjem.

U nastavku programa upoznajemo se sa bogatom knjižnicom muzeja u kojoj se čuvaju inkunabile, prve tiskane knjige. Nastale su u periodu od izuma tiska/štamparskog stroja (oko 1445. godine) pa do 1500. godine. U svijetu ih ima oko 50 000, a 13 od njih čuva se upravo u Franjevačkom samostanu u Fojnici.  Vrijedne su, ne samo zbog svog sadržaja već i kao spomenici tipografske umjetnosti i knjižne opreme. Najstarija sačuvana u ovom samostanu je Nicolai de Lura, Pastillae in S. Scripturam – Novi testamenti i datira iz 1481.godine. Uz inkunabile, u samostanu se čuvaju i drugi dokumenti i knjige od neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče o stoljećima povijesti Bosne i Hercegovine. Oko 3000 spisa napisano je na turskom jeziku, a tu su i dokumenti pisani bosančicom, Biblija pisana arebicom, arapskim pismom, te Fojnički grbovnik koji sadrži grbove 139 grbova južnoslavenskih zemalja, grbove plemičkih obitelji i autentičan oblik bosanskog grba. Upravo će Fojnički grbovnik učenici na poseban način preslikavati u maloj slikarskoj koloniji koja nas očekuje u drugom dijelu programa, a od predstavljenih radova biće uvezana zbirka kao trajni podsjetnik na ovaj program. Posjetit ćemo i pregledati izložbeni prostor u kojem se čuva Ahdnama i Zvizdovićev plašt iz 1463. godine i ferman Bajazita II.

Na kraju dana, učenike očekuje zajednička večera sa fojničkim specijalitetima i zabavno druženje sa volonterima samostana, članovima neformalne udruge franjevačke mladeži FRAMA. U izložbenim prostorijama samostanskog muzeja, koje možete vidjeti na promotivnom videu postavit ćemo improvizirane spavaonice u kojima će učenici i nastavnici prespavati u noći 18.tog na 19.ti travnja/aprila.

Jutarnji program započinje izložbom radova nastalih na radionicma, zajedničkim doručkom i nakon toga učenici se, u pratnji svojih nastavnika, vraćaju u svoje škole, općine i gradove.

 

Prethodni sadržajBanjalučka noć u muzeju
Naredni sadržajZemaljski muzej BiH, partner NuM projekta

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje