O temeljnim načelima i modelima demokratije govori prof.dr. Mitja Žagar

238
0
Prof.dr. Mitja Žagar sa Instituta za etničke studije, Fakulteta za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani prvi je gostujući profesor-predavač instruktivne nastave za CIVITAS modularnu obuku predmetnih nastavnika građanskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.
Profesor Žagar diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gdje je završio i magistarski i doktorski studij, te doktorirao na temu “Modeli Federalizma i asimetrični federalizam u multi-nacionalnim državama”. Karijeru je započeo kao stručni savjetnik u Parlamentu Republike Slovenije, nakon čega počinje raditi za Institut za društvena istraživanja u Ljubljani i kao direktor Instituta za etnologiju Univerziteta u Ljubljani. Od 1992. godine radi kao asistent, a kasnije i profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Primorskoj. 90.tih je pristupio i globalnoj Mreži centara za građansko obrazovanje kao stručnjak za empirijska istraživanja postignuća učenika u nastavi građanskog obrazovanja. Radio je kao stručni saradnik i član stručnih timova Europske Komisije, UN-a, Parlamenta Slovenije i Ministarstva vanjskih poslova Vlade Republike Slovenije.
U ovogodišnjem programu stručnog usavršavanja nastavnika predmetne nastave građanskog obrazovanja profesor Žagar predaje historijski razvoj, temeljne vrijednosti i osnovna načela demokratije, konstitucionalizam, civizam, liberalizam, te modul Ljudska prava i slobode.

 

Prethodni sadržajŠunkić: Pismo nastavnicima
Naredni sadržajModul “Mediji i demokracija” predaje doc.dr. Igor Kanižaj

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje