Obuke za odgajatelje / vaspitače

311
0

Danas je u Sarajevu počela trodnevna obuka za 50 odgajatelja/vaspitača predškolskih ustanova. Obuka je koncpirana za dva prva koncepta predškolskog odgoja za demokratiju i ljudska prava: Autoritet i Pravda.

Istraživanja u svijetu i kod nas pokazuju da djeca postižu bolje rezultate i u različitim  oblastima ukoliko razumiju principe, vrijednosti i smisao na kojima se temelji njihov svijet. Uloga odgajatelja/vaspitača u približavanju tih principa i vrijednosti djeci kroz iskustveno učenje je ključna.

Program ranog odgoja i obrazovanja malih građana pruža bezbrojne mogućnosti da oni kroz igru, simulacije i kreativno stvaranje veza između koncepata usvoje osnovne principe građanske svijesti. Igrom u zamišljenim situacijama bliskim stvarnosti koja ih okružuje i zajedničkim rješavanjem problema gaji se kultura demokratije i ljudskih prava. U ovom jedinstvenom multikulturalnom programu, kroz aktivnosti i igru djeca i odrasli razotkrivaju elemente univerzalnog vrijednosnog sistema čovječanstva, da bi na kraju, konstrukcijom i vježbanjem ovladali ovim idejama koje postaju dijelom njihove ličnosti. Na ovaj način se stvaraju pretpostavke za razvoj sistema vrijednosti baziranog na jednakim pravima i vrijednostima svakog ljudskog bića.

Cilj obuka je stručno usavršavanje i osnaživanje odgajatelja/vaspitača za primjenu  kooperativne metode što podrazumijeva odgojno-obrazovnu klimu u kojoj se svaki učesnik, bez obzira na razlike, osjeća prihvaćeno, opušteno i sigurno. Na taj način djeca dijele iskustva, povećava se njihova osjećajnost za tuđe i drugačije emocionalne doživljaje. Ovakvo učenje doprinosi društvenoj koheziji, tj. razvija saradnju, saosjećanje i toleranciju različitosti. Istraživanja pokazuju da se kroz dobro strukturirane i implementirane kooperativne programe povećava briga i odgovornost djece ne samo za sebe, već i za drugu djecu, odrasle, prirodu i okolinu.

Obuke za odgajatelje/vaspitače realizuju se na dvije lokacije u slijedećim terminima:

Lokacija: Sarajevo, hotel Hollywood
Termin: 14.10.2011. – 16.10.2011.

Lokacija: Banja Luka, hotel Bijeli Dvor
Termin: 21.10.2011. – 23.10.2011.

Kontakt osobe – Civitas treneri i koordinatori:

Alija Lapo – alapo@civitas.ba, alija.lapo@bih.net.ba
Jasna Jovičić – jjovicic@civitas.ba

Prethodni sadržajKonkurs za polaganje praktičnog dijela programa certifikacije nastavnika (srednja škola)
Naredni sadržajPriopćenje za javnost

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje