Održan program “Noć u muzeju – NuM2022” u Livnu

98
0
U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu održana je druga “Noć u muzeju – NuM2022”. Ravnateljica Muzeja Dražena Džeko pozdravila je učenike i s CIVITAS timom im zaželjela dobrodošlicu u grad sira, meda, umjetnosti i slobodnih konja.
bbbbbbbb
Program je organiziran za 126 učenika, nastavnika, voditelja radionica i volontera iz Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Kiseljaka, Kaćuna, Busovače, Bugojna, Pećigrada, Previje, Tuzle, Tinjka, Srebrenika, Visokog, Zenice, Mostara i Livna.
bbbbbbbbbbbb
Svečano otvaranje programa je počelo mini-koncertom i veličanstvenim nastupom orkestra HKUD Dinara i Osnovne glazbene škole „Franjo S. Vilhar“, nakon čega su uslijedile radionice.
bbbbbbbbbb
bbbbbbbbbbbb
U radionicama su učenici istraživali kolažiranje, tradicionalne igre livanjskog kraja, lik i djelo prvog školovanog bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića. Kroz ovaj su sadržaj istraživali i pravo na igru i slobodno vrijeme, odgovornost lokalne samouprave da osigura uživanje ovog prava za svu djecu i mlade, učili se timskom radu, suradnji i uvažavanju različitosti. Istražujući glagoljicu govorili su o prvim pravnim i političkim dokumentima pisanim ovim pismom kojima se vodila vanjska politika i međunarodni transferi roba i usluga.
bbbbbbbbbbb
Kustosi i drugi uposlenici muzeja, Marija Marić Baković, Josip Gelo, Željka Markov, Jelena Duvnjak, Ružica Barišić, Ana Perković i Marija Pavić vodili su učenike kroz program radionica, predstavili im muzej, njegove stalne postavke, a u vrijeme odmora i večere učenicima i nastavnicima govorili su o Livnu, njegovim poznatim i svjetski priznatim umjetnicima, znanstvenicima, arheolozima amaterima poput fra Bone Mate Vrdoljaka kojem pripadaju velike zasluge za utemeljenje ovog Muzeja i susretima grafičara, koje organiziraju.
bbbbbbbbbbbbb
Program je finansiran je grant sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
bbbbbbbb
Više o programu i sadržaju radionica možete saznati ovdje.
bbbbbbbbb
Prethodni sadržajU Sarajevu otvoren program Noć u muzeju – NuM 2022
Naredni sadržajMuzej Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici domaćin treće “Noći u muzeju – NuM2022”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje