Održana obuka “Mi cyber građani – društveni aktivizam i novi mediji”

187
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“, uz podršku i u saradnji s Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu organizirao je trening za mlade novinare i istraživače pod nazivom „Mi cyber građani – društveni aktivizam i novi mediji“. Trodnevni trening za srednjoškolace i studenate održan je u hotelu Hollywood na Ilidži od petka do nedelje 16.-18. novembra ove godine, finansiran grantom Američke vlade.

Tokom treninga 20 odabranih mladih lidera bilo je podjeljno u četiri grup – četiri cymber redakcije. Svaka od redakcija istraživala je probleme iz oblasti odgoja i obrazovanja, sigurnog okruženja, zdravlja i ekologije. Nakon što su identifikovali problem i istražili važeću javnu politiku, mladi su se upustili u predlaganje riješenja, a o svom radu izvještavili su koristeći se formom novinskog članka, kratkim filmom i digitalnom fotografijom. Trodnevni program pored praktičnog rada uz nadzor i pratnju mentora, uključio je i teorijska predavanja na temu javne politike i javnog zagovaranja, pisanog i TV novinarstva, fotografije i montaže kratkog filma.

Radove naših mladih novinara – istraživača možete pratiti na slijedećim stranicama:
Redakcija: Odgoj i obrazovanje – Zdravo djetinjstvo
Tema: „Kladionice u blizini škole“
http://www.facebook.com/pages/Kladionice-u-blizini-skola/420714551329208?fref=ts

Redakcija: Prevencija devijantnog i delikventnog ponašanja mladih
Tema: „Vršnjačko nasilje“
http://www.facebook.com/pages/Vr%C5%A1nja%C4%8Dko-nasilje/473217146063125?fref=ts

Redakcija: Ekologija
Tema: “Očuvanje životne sredine i zaštita zdravlja građana”
https://www.facebook.com/EkoloskaCyberMreza?ref=stream

Redakcija: Sigurnost građana
Tema: „Kada kretanje gradom postane noćna mora – automobili koji blokiraju prolaze i pješačke prelaze“
http://civitassar.blogspot.com/2012/11/kada-kretanje-gradom-postane-nocna-mora.html

Cyber građani su oni koji djeluju, rješavaju probleme i prate rad vlasti koristeći se multimedijalnom komunikacijom. To znači da oni istovremeno koriste više medija (poput filma koji objedinjuje slike i zvuk, animaciju…) ili simultano koriste više načina komuniciranja (spoj teksta i fotografije, slike i grafike…). Naši mladi cyber novinari u narednom periodu promovirati će svoj rad, edukovati vršnjake i uključiti 2000 srednjoškolaca i studenata u kampanju koja poziva mlade ljude da koristeći se tekstom, fotografijom i video izvještavaju o problemima u svojim zajednicama i predlažu rješenja. Cyber građani u narednom periodu pripremiti će dva online izdanja magazine za mlade „Buđenje“.

Projekt je realiziran sredstvima Američke Vlade iz granta Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu. 

 

Prethodni sadržajNajava projekta – “Upoznaj Ustav i ono što ti pruža”
Naredni sadržajNovi ciklus interkulturalnih razmjena

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje