Održane obuke za odgajatelje/vaspitače

161
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS uz podršku Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu realizirao je u mjesecu oktobru/listopadu 2011.godine novi ciklus obuka za odgajatelje/vaspitače predškolskih ustanova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj ovih obuka je stručno usavršavanje i osposobljavanje odgajatelja/vaspitača za odgoj olaznika predlškolskog programa u duhu univerzalnih vrijednosti demokratije i ljudskih prava i njihovo podučavanje o dva bazična koncepta građanskog obrazovanja: Pravda i Autoritet.

Obuke su održane na dvije lokacije i u slijedećim terminima:

Lokacija: Sarajevo, hotel Hollywood
Termin: 14.10.2011. – 16.10.2011.

Lokacija: Banja Luka, hotel Bijeli Dvor
Termin: 21.10.2011. – 23.10.2011.

Obuci koja je održana u Sarajevu, 14.-16.10.2011. godine pristupilo je 49 odgajatelja/vaspitača. Obuku je otvorila izvršna direktorica Civitasa gđica Sandra Sladaković.

Sedmicu kasnije za odgajatelje/vaspitače iz sjevernih dijelova države održana je ista obuka iz Banjaluci. Ova obuka imala 40 učesnika, a otvorio ju je dr. Mirko Banjac, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske. Obuci je prisustvovala i prof. Staka Nikolić, nadzornik za predškolstvo PPZ Banja Luka.

Program ranog odgoja i obrazovanja malih građana pruža bezbrojne mogućnosti da oni kroz igru, simulacije i kreativno stvaranje veza između koncepata usvoje osnovne principe građanske svijesti. Igrom u zamišljenim situacijama bliskim stvarnosti koja ih okružuje i zajedničkim rješavanjem problema gaji se kultura demokratije i ljudskih prava. U ovom jedinstvenom multikulturalnom programu, kroz aktivnosti i igru djeca i odrasli razotkrivaju elemente univerzalnog vrijednosnog sistema čovječanstva, da bi na kraju, konstrukcijom i vježbanjem ovladali ovim idejama koje postaju dijelom njihove ličnosti. Na ovaj način se stvaraju pretpostavke za razvoj sistema vrijednosti baziranog na jednakim pravima i vrijednostima svakog ljudskog bića.

Prethodni sadržajPoziv školama: Interkulturalne razmjene 2011
Naredni sadržajObavještenje: Obuke za predstavnike vijeća/savjeta učenika i vijeće/savjeta roditelja (29.11.2011.)

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje