Održano “Projekt građanin” takmičenje u Tuzlanskom kantonu

70
0

TUZLANSKI KANTON: “Projekt građanin” online takmičenja s live (uživo) izlaganjima putem video linka ove su godine održana i u Tuzlanskom kantonu. Svoja rješenja javne politike predstavili su učenici i učenice 42 osnovne i 19 srednjih škola.
Prvo online takmičenje u ovom kantonu održano je školske 2020/21 godine. Od tada do danas broj škola koje učestvuju u općinskim/gradskim takmičenja povećan je:

  • u kategoriji osnovnih škola sa 31 u školskoj 2020/21 na 42 ekipe u školskoj 2022/23 godini,
  • u kategoriji srednjih škola sa 16 u školskoj 202/21 na 19 ekipa u školskoj 2022/23 godini,

CIVITAS školski programi obrazovanja za demokratiju i ljudska prava, prema važećem NPP-u Tuzlanskog Kantona dio su redovne nastave u SVIM osnovnim i srednjim školama.

U kategoriji srednjih škola, Tuzlanski kanton će predstavljati odjeljenje 3t9 Elektrotehničke škole Tuzla. Ova ekipa je istraživala problem nasilja u porodici. Analizirali su postojeće mjere koje propisuje Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine, Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine. U svoje analize uključili su i Protokol o intervencijama u slučaju nasilja u porodici na području Tuzlanskog kantona, Istanbulsku konvenciju i Konvenciju o pravima djeteta. Predlažu nove mjere koje bi unaprijedile provedbu postojećih zakonskih rješenja, a tiču se mehanizama za provedbu članova 4, 18 i 19 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH.

Predmetna nastavnica i mentorica pobjedničke ekipe, profesorica Admira Uzunić, ove je godine, u praktičnoj nastavi građanskog obrazovanja radila s učenicima i učenicama iz 11 odjeljenja Elektrotehničke škole u Tuzli. Svako odjeljenje izradilo je svoj digitalni portfolio, a na školskom takmičenju pobijedilo je odjeljnje 3t9 koje je školu predstavljalo prvo na gradskom takmičenju u Tuzli, a zatim i na kantonalnom takmičenju, u kojem je učešće uzelo 19 srednjih škola. Na oba takmičenja osvojili su pobjedu odlukom tročlanog sudijskog tima i izborili učešće u programu Finalne smotre pobjednika.

U kategoriji osnovnih škola, Tuzlanski kanton će predstavljati Osnovna škola “Jala” iz Tuzle. Učenici i učenice ove škole istraživali su alternativne mjere za razvoj eko-kulture grada. Njihov rad proglašen je za pobjednički prvo na gradskom, a zatim i na kantonalnom takmičenju u konkurenciji takmičara iz 42 osnovne škole.
Mentorica učenika i učenica ove škole je predmetna nastavnica Anđelina Sulejmanović.

Pridružujemo se Pedagoškom zavodu u isticanju posebne pohvale za nastavnike i nastavnice koji/e su bili mentori učenicima više škola iz više različitih općina:

Maidi Hodić, koja je bila predmetna profesorica i mentorica praktične nastave učenicima i učenicama Osnovne škole “Brčanska Malta” u Tuzli, Ekonomsko-hemijske škole u općini Lukavac i Mješovite srednje škole u općini Teočak;

Nedretu Hadžiću, koji je bio predmetni profesor i mentor praktične nastave učenicima i učenicama Osnovne škole “Seona” u općini Banovići i Osnovne škole “Lukavica” u općini Gračanica.

Zahvaljujemo Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona na institucionalnoj saradnji i partnerstvu, profesoru Izetu Numanoviću na koordinaciji ovim programom takmičenja, njegovom saradniku, profesoru informatike Nihadu Isakoviću, na stručnoj pomoći našem timu i kolegama i kolegicama drugih kantona Federacije BiH i Brčko distrikta BiH u pripremih ovih prvih online takmičenja s live (uživo) izlaganjima.

Prethodni sadržajOdržano kantonalno takmičenje “Projekt građanin” u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Naredni sadržaj“Projekt građanin” natjecanje u Županiji Posavskoj

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje