Otvoren NuM 2023: Preko 200 učenika provelo noć u Zemaljskom muzeju BiH

42
0

I ovogodišnji edukativni program “Noć u muzeju” započeli smo u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine sa 219 učesnika koji su noć 22/23. septembra proveli stičući nova znanja i vještine, istražujući multidisciplinarne postavke ovog muzeja i družeći se sa svojim vršnjacima iz svih krajeva zemlje.

Program su svečano otvorile Christienne Carroll, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, dr.sc. Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Sandra Sladaković, izvršna direktorica Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS.

Učenici osnovnih i srednjih škola su u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine stigli iz 22 općine/grada i to: Brod, Bugojno, Busovača-Kaćuni, Bužim, Doboj, Glamoč, Konjic, Lukavac, Modriča, Mostar, Previja, Sanski Most, Sarajevo, Srbac, Srebrenik, Široki Brijeg, Tešanj, Tuzla, Ugljevik, Velika Kladuša, Visoko i Zenica. Oni su, kroz različite radionice pripremljene od strane kustosa muzeja, mogli dodatno unaprijediti svoja znanja o tome kako biti odgovaran građanin uz uvažavanje svakog člana zajednice.

Za učenike osnovnih škola organizovane su tri radionice:

  • potjera za blagom,
  • ornitološka laboratorija te
  • radionica s glinom.

Učenici srednjih škola su u okviru, također, tri radionice pripremljene od strane kustosa muzeja igrali prahistorijski bingo, izrađivali nakit od vune i okušali se u tkanju.

Nakon noći provedene u muzeju, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dr.sc. Ana Marić učenicima je predstavila monografiju i izložbu “Između dvije imperije” koja prikazuje Bosnu i Hercegovinu na fotografijama Františeka Topiča nastalim u period od 1885. do 1919. godine.

Nakon Sarajeva slijede još četiri Noći u muzeju i to u Fojnici 2.10., Livnu 6.10., Trebinju 10.10. i Bijeljini 18.10.

Prethodni sadržajKontinuirano stručno usavršavanje nastavnika i nastavnica u fokusu 24. Godišnje konferencije CIVITASa
Naredni sadržajKulturni i građanski identitet tema Noći u muzeju Franjevačkog samostana Fojnica

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje