U petak, 18. novembra/studenog u hotelu “Sunce” u Neumu, započeo je jedinstven susret nastavnika-praktičara, univerzitetskih profesora, drugih stručnjaka i istraživača iz interdisciplinarne i nastavne oblasti građanskog obrazovanja, koji je trajao je do kraja vikenda, 20.11.2022. godine. 

Na samom početku svečanog programa uslijedila je muzička razglednica “Umjetnost 200 vlasi”, profesorica Srednje muzičke škole Trebinje, Milice Manigode i Anđele Jagodić.

23. CIVITAS godišnju konferenciju školskih programa građanskog obrazovanja otvorili su izvršna direktorica Sandra Sladaković i predsjednik Civitas Skupštine Alija Lapo. Direktorica Sladaković još je jednom podsjetila kako svake školske godine neki oblik nastave građanskog obrazovanja pohađa 190 000 učenika i učenica.
JJJJJJJJJJJJJ
Civitas je, kroz svoje programe, u proteklih 25 godina obučio 40 000 nastavnika, omogućio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava za 1,6 miliona učenika i donirao 1,2 miliona udžbenika i didaktičko-metodičkih priručnika za nastavnike. – naglasila je Sladaković.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Predsjednik Lapo podsjetio je na Alumni mrežu naših učenika i nastavnika koje danas susreće u nekim novim ulogama: bivše učenike kao nastavnike, obučene nastavnike kao ministre i kako je snažan osjećaj pripadanja zajedničkoj viziji odgojno-obrazovnih zadaća da se međusobno doživljavaju kao članovi jedne velike porodice.

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je i prvi panel posvećen zajedničkim uspjesima i novim izazovima.

CIVITAS program menadžerica Ivana Kešić govorila je o korelaciji ishoda građanskog odgoja i obrazovanja, odnosno ishoda učenja za predmetnu nastavu Demokratija/Demokracija i ljudska prava s osposobljavanjem i obrazovanjem novih generacija za kulturu mira.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Prepoznavanju ove koleracije posvećen je cjelokupan program Godišnje konferencije koja je rezultirala inicijativom za pripremu zbirke oglednih i inovativnih praksi, primjera vježbi i zadataka za provjeru naučenog kroz koje će se, u postojećim sadržajima i metodama rada, prepoznati oni elementi koji osnažuju kulturu mira i nenasilja u učionici, školi i zajednici.
JJJJJJJJJJJJJJJ
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Kao najveći uspjesi prethodne školske godine istaknuti su:
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Usaglašen stav o zajedničkom programu uže-stručne modularne obuke predmetnih nastavnika za ovu interdisciplinarnu oblast, potvrđen posljednjim potpisom na Memorandumu o saradnji koji je dao ministar obrazovanja i nauke Vlade Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Ministar Omerović se u svom prigodnom obraćanju osvrnuo na značaj zajedničkog rada i ulaganja u cjeloživotno učenje, prvenstveno usavršavanje nastavnika, koje će, od sada i zvanično, u Tuzlanskom kantonu, provoditi CIVITAS u saradnji s Pedagoškim zavodom.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Izmještanje nastavnih sadržaja predmetne nastave Osnovi demokratije iz šeste u devetu godinu osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj, o čemu je govorila savjetnica Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Milica Titelski.
JJJJJJJJJJJJJ
Titelski je naglasila da je ova odluka donešena na prijedlog i inicijativu nastavnika i da je Republički pedagoški zavod Republike Srpske kao prelazno rješenje u godinama u kojima nemamo nove generacije učenika koji pohađaju nastavu ovog nastavnog predmeta, potakao rad na Projektu Ja građanin kao vannastavnoj školskoj aktivnosti čime se održao kontinuitet takmičenja i za starosnu kategoriju učenika osnovnih škola.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Nakon izlaganja savjetnice Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i ministra obrazovanja i nauke Vlade Tuzlanskog kantona uslijedila je svečana večera na kojoj su dodijeljena posebna priznanja i zahvalnice.
JJJJJJJJJJJJJJJJ
O dodjeli posebnih priznanja i zahvalnica možete čitati ovdje.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Prethodni sadržajPotpisan Memorandum o saradnji
Naredni sadržaj23. CIVITAS Godišnja konferencija – stručni paneli i paralelne sesije

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje