Peta konferencija Mladih snaga

207
0
Peta konferencija Mladih snaga
Peta konferencija Mladih snaga

1269 volontera kreira javnu politiku za unaprijeđenje položaja mladih u Bosni i Hercegovini

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas i Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu biće domaćini Pete konferencije Mladih snaga koja će se održati u Studentskim domovima Nedžarići u Sarajevu, u periodu 29.-31. jula/srpnja 2011. godine. U radu konferencije učestvovat će 120 mladih lidera, srednjoškolaca i studenata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a otvaranje konferencije planirano je za petak, 29.07.2011. sa početkom u 15:30 sati u Studentskim domovima Nedžarići.

Na Četvrtoj konferenciji Mlade snage su predstavile Platformu sa zahtjevima/rješenjima problema koje traže kako bi se ostvarilo unaprijeđenje položaja mladih u lokalnim zajednicama. Nakon konferencije učesnici su organizirali sastanke sa predstavnicima vlasti kako bi im predstavili Platformu i ponudili partnerstvo u implementaciji predloženih rješenja. U Živinicama i Bugojnu su Mlade snage potpisale Memorandum o razumijavanju sa Općinom gdje se obavezuju na zajedničko djelovanje u implementaciji predloženih rješenja iz Platforme. Potpisivanje Memoranduma za Gradišku, regija Banja Luka je najavljeno za avgust/kolovoz. U Visegradu je Memorandum uključio i učešće Mladih snaga u radu Komisije za mlade i prisustvo predstavnika Mladih snaga na sjednicama Općinskog vijeća.

Na Petoj konferenciji svaka grupa Mladih snaga će izabrati jedan problem i jedno rješenje/javnu politiku iz Platforme za koju insistiraju da bude usvojena i provedena.

Svaka grupa će razviti akcioni plan koji će volonteri te grupe realizirati do kraja projekta. Akcioni planovi će se odnositi na:

  • Mobilnost studenata unutar Bosne i Hercegovina – usvajanje jedinstvenog kvalifikacionog okvira za sve javne univerzitete u državi
  • Uspostavljanje Omladinskih servisa koji će se baviti neformalnim obrazovanje mladih i posredovanjem pri zapošljavanju
  • Priprema i realizacija/Učešće u pripremi i realizaciji Kampanje za borbu protiv korupcije u zdravstvu
  • Usvajanje Zakona o volonterizmu u Federaciji BIH i Brčko Distriktu i usvajanje Zakonskog okvira za implementaciju postojećeg Zakona o volonterizmu u Republici Srpskoj.
Prethodni sadržajBrčko ljetni kamp 2011
Naredni sadržajJavni poziv: Izbor najdemokratičnije škole

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje