Pismo nastavnicima: NuM festivalski program i plan prevoza

218
0

Poštovani nastavnici,

NuM festival muzejske pedagogije otvaramo u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Program za osnovne škole organizira se u noći 12.-13., a za srednje škole u noći 13.-14. aprila/travnja, oba dana sa početkom u 19:00 sati.

Dolazak učenika planiran je organiziranim prevozom do 18:00 sati, a po dolasku će im biti pripremljena užina. Plan prevoza je u prilogu.

Molim vas da obratite pažnju da se u ovim dokumentima (odvojeno za osnovne i srednje škole) nalaze stanice, satnica prevoza i kontakt podaci vozača i kolega nastavnika – voditelja timova koji ulaze na drugim stanicama vaše rute.

U 19:00 sati učesnicima će se obratiti predstavnici organizatora i donatora, a pozdravit će ih i učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu kroz prigodan vokalno-instrumentalni performans.

U 19:30 sati učenici se dijele u četiri grupe. Kako smo ranije pojasnili, školski timovi dolaze u sastavu 4 učenika i 1 nastavnik, pa će tako podjela biti da svaki učenik ide u jednu od ponuđenih grupa, a to su:

                – grupe A, B, C i D za osnovne škole  i

                – grupe E, F, G i H za srednje škole.

Za učenike je pripremljeno više istraživačkih laboratorija i radionica. U školi prirodnih nauka uz Laboratoriju Ornitologije gdje će istraživati ptice selice i ptice močvarnih staništa uvode se dva nova programa: Laboratorija entomologije u kojoj upoznajemo svijet insekata i učimo o prepariranju, Laboratorija bio-injžinjeringa o kloniranju bilja i održivog razvoja, te Laboratorija održivog razvoja na temu Razmišljajmo permakulturno. U školi društvenih nauka i ove nas godine očekuju Laboratorija Arheologije, gdje oslikavamo vaze po uzoru na antičke grčke metode oslikavanja predmeta od keramike, Laboratorija Etnologije gdje će učenici izrađivati lutke onako kako se to od improviziranih materijala radilo u periodu između dva svjetska rata, učiti o keramici i okušati se na grnčarskom kolu. Dodatno, za učenike su pripremljene istraživačke potjere kroz muzej i radionica izviđaštva na otvorenom.

Pauza za posluživanje večere je u 21:00, a postavljanje spavaonica planirano je u 23:30. (Program u prilogu, odvojeno za osnovne i srednje škole) 

Buđenje narednog dana je u 08:00, a doručak se služi do 09:00 sati.

Nakon doručka učenike očekuje zajednička edukativno-zabavna aktivnosti koju smo nazvali Jutarnji fitnes program za aktiviste: Javno zagovaranje i mjere javne politike za zaštitu ptica selica.

Još jednom podsjećamo učenike i nastavnike da za noćenje u Muzeju trebaju ponijeti vreće za spavanje, udobnu odjeću za noćenje (pidžama, trenerka, dukserica ili džemper), odjeću za naredni dan i pribor za ličnu/osobnu higijenu. Ukoliko ne posjedujete vreće za spavanje možete ponijeti prostirke, pokrivače, deke i jastuke koje ćete postaviti na sportske strunjače koje nam je ustupio Judo savez Bosne i Hercegovine.

Za sva dodatna pitanja na raspolaganju vam je tim CIVITAS Ureda, a kontaktirati nas možete na brojeve telefona 033 261 415 i 033 261 416, elektronskom poštom na adresu info@civitas.ba a tokom programa biće otvoren i dežurni mobilni broj telefona, o čemu ćemo vas više informirati u narednih 24 sata.

Srdačan pozdrav,

Ivana Kesic,

CIVITAS Program manager

NuM2018_Program_Sarajevo_Osnovne skole

Plan-prevoza – NuM2018 – Osnovna skola

NuM2018_Program_Sarajevo_Srednje skole

Plan-prevoza – NuM2018 – Srednja skola

 

Prethodni sadržajUnsko-sanski kanton: Razmjena sudijskih timova “Projekt građanin” takmičenja
Naredni sadržajNuM2018: Učesnicima će se na otvaranju programa obratiti Paul Horowitz

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje