U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde praktična nastava “Projekt građanin/Ja građanin” dio je redovne nastave. Sve škole organizuju školska takmičenja, a njihovi pobjednici svoje radove redovno prijavljuju i za kantonalno takmičenje.

Ipak, ova godina je bila posebno značajna. I u Goraždu je online takmičenje bilo organizirano s live (uživo) izlaganjima, a posebnost ovog takmičenja je u tome što su sudije bili predstavnici resornog ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavod. Ovim je potvrđena dugogodišnja uspješna saradnja Civitasa Bosne i Hercegovine i Vlade Bosansko-podrinsjkog kantona, u kojem su u potpunosti institucionalizirani i programi stručnog usavršavanja nastavnika.

U programu „Projekt građanin“ Finalne smotre, koja će se održati 18. i 19. maja 2023. u Velikoj Sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kategoriji srednjih škola, ovaj će kanton predstavljati Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” iz Goražda. “Nedostatak programa za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja srednjoškolaca BPK-a Goražde”, naziv je portfolija s kojim su se, pod mentorstvom profesorice Mubere Pašović, predstavili učenici i učenice trećeg razreda ove škole. Predlažu donošenje Programa za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja srednjoškolaca i zalažu se da Nastavničko vijeće škole donese Odluku o osnivanju sekcije koja će raditi na zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja učenika.

U kategoriji osnovnih škola, pobjednici su učenici i učenice Osnovne škola “Ustikolina” sa temom “Teška torba je naša torba”. Pod mentorstvom nastavnice Medine Korjenić, predlažu izmjenu i dopunu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanja, te se zalažu za uvođenje digitalnih udžbenika, kao i nabavku školskih ormarića, koji bi riješili problem.

Sudije takmičenja bili su:
👨🏻‍⚖️Admir Kurtović, direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde
👨🏻‍⚖️Amira Borovac, prosvjetna inspektorica Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
👨🏻‍⚖️Emina Hadžić, stručna savjetnica za oblast obrazovanja Pedagoškog zavoda BPK Goražde
👨🏻‍⚖️Sabina Makota, nastavnica Srednje stručne školE Goražde

U našem drugom, specijalnom izdanju eNovina možete čitati o incijativama drugih škola takmičara, učenika i učenica Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Ne propustite pročitati intervju i s koordinatoricom programa Amirom Boravac, stručnom savjetnicom za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Ovim putem zahvaljujemo našem koordinatoru i predsjedniku Skupštine, gospodinu Aliji Lapi, na organizaciji ovogodišnjih takmičenja, a učenicima i učenicama želimo uspjeh u nastavku rada.

Prethodni sadržajPobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin” iz Zeničko-dobojskog kantona – kategorija srednjih škola
Naredni sadržajPobjednike CIVITAS USAinBiH “Projekat građanin“ kantonalnog takmičenja Tuzlanskog kantona primili premijer Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke profesor Ahmed Omerović

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje