Pobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin” iz Zeničko-dobojskog kantona – kategorija srednjih škola

82
0

U programu „Projekt građanin“ Finalne smotre, koja će se održati 18. i 19. maja 2023. u Velikoj Sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kategoriji srednjih škola, Zeničko-Dobojski kanton će predstavljati učenici i učenice Prve gimnazije Zenica.

„Škola je pravo, a ne luksuz“ naziv je portfolija s kojim su se, pod mentorstvom profesorice Jasmine Delić, predstvili učenici i učenice III-1 ove škole, koji žele inkluzivno obrazovanje i školske zgrade prilagođene potrebama svih učenika. Učenici traže otklanjanje arhitektonskih barijera, izgradnju rampi i toaleta prilagođenih potrebama učenika i učenica koji/e su osobe s invaliditetom.

CIVITAS zahvaljuje Pedagoškom zavodu Zeničko-Dobojskog kantona i našem saradniku Mirzi Čehajiću na inicijativi da se osigura nepristrasno i fer suđenje uz koncept gostujućih sudaca koji nastavu izvode na istom jeziku i NPP-u srodnom onom prema kojem se školuju takmičari. Prvo online takmičenje u ovom kantonu, s live (uživo) izlaganjima putem video linka sudili su profesori građanskog obrazovanja i certificirani suci „Projekt građanin“ praktične nastave:

  • Đenita Salčinović, Fojnica, Srednjobosanski kanton
  • Dragana Kartal, Ilijaš, Kanton Sarajevo
  • Haris Hadžizukić, Konjic, Hercegovačko-neretvanski kanton

Učenice i učenici Nejla Mujčinović, Berna Simsek, Alajbegović Emina, Neimarlija Sefira, Ćerim Nedžma, Baručija Adna, Šabanović Amina i Baručija Emir svoje su mjere prilagođavanja školske infrastrukture potrebama svih učenika predstavili resornom ministarstvu obrazovanja, lokalnim vlastima, a sada se pripremaju o svojoj inicijativi govoriti u Parlamentarnoj skupštini BiH pred više od 300 vršnjaka i vršnjakinja iz cijele države.

Prethodni sadržaj“Projekt građanin” natjecanje u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Naredni sadržajPobjednici kantonalnog takmičenja “Projekt građanin” iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje