Početak istraživanja u osnovnim školama

179
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji s Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini najavljuje prvo istraživanje o obrazovanju za aktivno i odgovorno demokratsko građanstvo u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini.

Tim stručnjaka kojeg predvodi profesorica Katedre za pedagogiju i studiju antropologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu prof. dr. Vedrana Spajić-Vrkaš pripremio je istraživački instrument za inicijalno i finalno ispitivanje učenika, koji će tokom školske godine biti prilagođen potrebama ispitivanja znanja i stavova nastavnika i direktora škola u finalnom procesu projekta. Strukturalno, upitnik objedinjuje tri kategorije varijabli: znanja o demokratiji i građanstvu, odnos prema nastavi građanskog obrazovanja i političku kulturu.

Uzimajući u obzir ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i visok stepen heterogenosti unutar obrazovnog sistema uzorak istraživanja određen je stratifikacijom. Stratumi ovog uzorka su obrazovne jedinice: distrikt Brčko, kantoni/županije za Federaciju BIH i regije za Republiku Srpsku. U kantonima/županijama u kojima se provode nastavni planovi i programi na dva jezika uzorak je dodatno stratifikovan na uzorak škola koje rade po NPP-u na bosanskom, odnosno školama koje rade po NPP-u na hrvatskom jeziku. Broj škola koje su iz svake jedinice odabrane za uzorak proporcionalna je broju škola registrovanih u stratumu (kantonu/županiji, regiji, distriktu) u odnosu na ukupan broj osnovnih škola na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

Stratifikovani uzorak čine 92 škole, a inicijalno ispitivanje provesti će se u dva odjeljenja šestog (za Republiku Srpsku), odnosno sedmog, osmog i devetog razreda (za Federaciju BIH i distrikt Brčko) čime će biti obuhvaćena populacija od oko 4600 bosanskohercegovačkih osnovaca.

Skole koje cine uzorak istrazivanja

Pripremila: Ivana Kešić

Prethodni sadržajCertifikacija: Obavještenje o konsultacijama
Naredni sadržajUpute školama za provedbu istraživanja  

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje