Pokrenuli smo prvi hibridni model edukacije PG Meet Up

257
0

Vikend iza nas je obilježio PG Meet Up događaj, koji je na jednom mjestu okupio učenike_ice osnovnih i srednjih škola te njihove nastavnike_ice, iz cijele Bosne i Hercegovine. U želji da testiramo različite alate te kroz process hibridnog učenja našim učesnicima_cama približimo koncept digitalne demokratije, kreirali smo tri programa za tri ciljne skupine.

Kako bi program postao što interaktivniji i u sebe integrisao elemente digitalnih tehnologija, učesnici_ce su prije dolaska na sam događaj dobili instrukcije po kojima su po dolasku na mjesto održavanja morali potražiti svoju ulaznicu, na kojoj se nalazi QR kod. Skeniranjem istog otvarao se Viber prostor za komunikaciju sa članovima_icama grupe, gdje su zatim dobili informacije u kojoj prostoriji rade, kako doći do nje, ali i ko je njihov trener_ica koji_a će ih voditi kroz cijeli program.

Bila je ovo idealna prilika da definišemo kakvu hibridnu nastavu želimo, kako možemo integrisati digitalne tehnologije u programe koje CIVITAS provodi, ali i kako isti model može biti korišten u školama.

“Civitas već duže vrijeme ističe važnost razvoja medijske i digitalne pismenosti uporedo sa građanskim kompetencijama, kao i upotrebe digitalnih tehnologija u procesu učenja i poučavanja građanskog obrazovanja. U savremeno doba u kojem živimo pitanje nije da li trebamo integrisati informaciono-komunikacione tehnologije u nastavu građanskog obrazovanja, nego kako to najdjelotvorije učiniti.”- istakla je Sandra Sladaković, izvršna direktorica CIVITAS-a u svom uvodnom obraćanju.

Koncept koji smo predstavili i koji je razvio naš tim podrazumijeva:

  • Korištenje virtuelnih zajednica za planiranje, učenje i diskusije
  • Rad u plenumu i grupama
  • Rješavanje  individualnih i grupnih zadataka

Završne prezentacije organizovani su kao videokonferencija putem Zoom platforme, kako bi studenti_ce mogli prezentovati svoj rad, nalaze i planove svima uključenima u program.

Ova hibridna obuka nastavlja će se s online kursevima

  • Digitalna demokratija
  • E-građani i zagovaranje
  • Demokratija, novi trendovi u privredi i digitalno tržište rada

Svi učenici_ce će dobiti certifikate, dok će najbolji među njima biti promovisani u CIVITAS peer edukatore_ice.

Prethodni sadržajOdržana sedma Smotra malih građana 2021
Naredni sadržajProgram certifikacije: Javni poziv za nastavnike i nastavnice predmetne nastave građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje