Posljednje NuM istraživačke laboratorije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

154
0

Za CIVITAS i partnere izvještava: Ivana Kešić

Posljednje istraživačke laboratorije i radionice NuM festivala muzejske pedagogije održat će se u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u srijedu, 25.04.2018.

„Noć u muzeju“ (NuM) festival muzejske pedagogije ove se godine organizira pod sloganom „Noć nauke i aktivizma: Od arheologije do robotike“. U više od 30 istraživačkih laboratorija Arheologije, Etnologije, Ornitologije, Entomologije, Bio-inžinjeringa, Savremenih umjetnosti i Robotike do sada je uključeno 670 učenika osnovnih i srednjih škola. Program je realiziran u tri muzejske ustanove, Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ove istraživačke laboratorije i radionice, posvećene su savremenoj i angažiranoj umjetnosti, solidarnosti umjetnika, programima muzejske pedagogije, savremenim tehnologijama i robotici, filmu i muzici. Učesnici programa učenici su osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Banja Luke, Orašja, Mostara, Glamoča, Živinica, Prijedora, Bugojna, Viteza, Tuzle, Novog Travnika, Bihaća, Žepča, Maglaja, Lukavca i Srebenika.

Po dolasku u Muzej učenike će dočekati kustosi i muzejski pedagozi i savjetnici koji su za njih pripremili stručno vođenje za upoznavanje zbirke inostrane umjetnosti „Punktumi“ priređene povodom obilježavanja Europske godine kulturnog dijaloga. Iako je riječ o zbirci koja obuhvata više od 360 umjetničkih djela, za postavku u Banjaluci izabarano je 100 djela 80 autora iz Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švicarske i Španije. Neka od najpoznatijih autorskih imena čija ćete djela gledati u ovoj zbrici su Otto Piene, Günther Uecker, Heinz Mack iz grupe „ZERO“, Hans Hartung, Friedensreich Hundertwasser, Pierre Alechinsky, Stanley William Hayter, Jean Messagier, Zao Wou – Ki i Shōichi Hasegawa.

Nakon stručnog vođenja i uopoznavanja Muzeja učenici će, podjeljeni u tri grupe imati radionice u Laboratoriji savremenih tehnologija. Ovaj dio programa vode predavači i mladi stručnjaci RoboKids centra za naprednu STEM edukaciju koji će uz kreativan i djeci prilagođen program pokušati učenicima približiti osnove tehničkih nauka i globalnih trendova u oblasti tehnologije. U ovoj digitalno-kreativnoj laboratoriji učenici će razviti svoj intelektualni potencijal razumijevanja savremenih tehnologija, izučavati 3D print, baviti se mobilnim aplikacijama, kodiranjem i drugim edukativnim i zabavnim aktivnostima.  Nakon radionica, završava prvi dio programa i najavljujemo večeru koju su za učenike pripremili učenici domaćini, njihove kolege školarci iz Srednje ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banja Luka.

Prva radionica drugog dijela programa je Škola muziciranja sa mladim zvijezdama iz MamaVox vokalnog ateljea, kao i koncert na otvorenom u centru grada, na bini postavljenoj ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Program završavala Školom filma i projekcijom više kratkih dokumentarnih filmovima o savremenoj, angažiranoj umjetnosti i osnovama muzejske pedagogije.

Sigurni smo da će svi učenici i njihovi nastavnici uživati o ovom raznovrsnom programu koji nas očekuje u Banja Luci. Program počinje za manje od 24 sata pa ćemo našim NuM školarcima zaželjeti i sretan put, do skorog viđenja u gradu na Vrbasu.

Ovaj program finansiran je grant sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (eng. Department of State).

Prethodni sadržajNuM festivalska noć u Franjevačkom samostanu u Fojnici
Naredni sadržajMinistar Sinanović otvorio Projekt građanin takmičenje u Zenici

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje