Posljednje upute pred put – za učesnike Ljetne škole 2014.

142
0

Poštovani nastavnici, dragi učenici,

 

Još 70 sati dijeli nas od otvaranja Ljetne škole demokratije 2014. Civitas tim spreman je za Vaš dolazak i svi se  radujemo našem petodnevnom zajedničkom radu, učenju i druženju. Čestitamo vam na izvanrednim rezultatima koje ste postigli radeći na svojim „Projekt građanin/Ja građanin“ idejama i politikama razreda. Ove godine u programu Ljetne škole o ciklusima javne politike govorimo u kontekstu učešća mladih u procesima odlučivanja na lokalnom nivou. Da bismo imali praktičan uvid u procese donošenja odluka i način organizovanja i rada jedinica lokalne samouprave predposljednji dan Ljetne škole posjetit ćemo općine Novi grad i Novo Sarajevo, opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo. Program smo, kako to tradicija nalaže, obogatili sportsko zabavnim sadržajem: prvom trkom za mlade, lekcijama planinarenja i sportskog penjanja,  Malom školom izviđača i jutarnjim fitnes vježbama. Ljetnu školu završavamo predstavljanjem akcionih planova za uspostavljanje i/ili osnaživanje trajnih reprezentativnih struktura mladih u obliku njihovih predstavničkih tijela u jedinicama lokalne samouprave.

 Da bi sve teklo po planu molimo vas da obratite pažnju na posljednje upute koje Vam dajemo pred početak programa:

 • Na web stranici CIVITAS-a i našoj zvaničnoj Facebook stranici možete preuzeti program ovogodišnje Ljetne škole. Za bolje razumijevanje programa i rasporeda dnevnih aktivnosti preporučujemo da pročitate upute za svaki dan programa u kojima ćete pored informacija o aktivnostima pronaći i korisne savjete o tome kako se spremiti, šta ponijeti i kako se kvalitetno organizirati.
 • Prije polaska na put obavezno razgovarajte sa roditeljima o svojim alergijama i zdravstvenom stanju. Ukoliko bolujete od nekih hroničnih bolesti, prije polaska obavezno se konsultujte sa ljekarom. O svom zdravstvenom stanju izvijestite nastavnika/voditelja ekipe, a po dolasku u Sarajevo i CIVITAS odgovornu osobu.
 • Nastavnike molimo da organizuju roditeljski sastanak, upoznaju roditelje sa programom Ljetne škole i razgovaraju s njima o zdravstvenom stanju učenika. Ne preporučujemo dolazak na Ljetnu školu djeci koja su alergična na travu, ubod pčele i polen s obzirom da će se tri dana programa održati kao škola u prirodi gdje će biti gotovo nemoguće izbjeći uzroke alergijskih reakcija kod te djece.
 • Svi učesnici na Ljetnu školu dolaze organiziranim prevozom. Za stanice polaska određene su parking površine ispred škole ili autobuske stanice u blizini škole. Satnicu, rute prevoza i spisak stanica naći ćete na web stranici CIVITAS-a i našem zvaničnom FB profilu. Autobusi s kojima dolazite u Sarajevo, ostaju s nama tokom cijelog programa i oni će voziti učenike s jedne na drugu lokaciju na kojima se odvija program.  
 • Na Finalnu smotru, koja će se u Parlamentu BIH organizirati prvi dan programa donosite svoj „Projekt građanin/Ja građanin“ portfolio i predstavljate ga na izložbi prije početka ceremonije svečanog otvaranja Ljetne škole. Nakon izložbe portfolio ćete ostaviti u autobusu.
 • Po dolasku u Sarajevu dočekuju vas sarajevski srednjoškolci, domaćini programa – učenici Prve i Treće gimnazije Sarajevo. Od domaćina ćete preuzeti akreditacije koje su vaše „ulaznice“ na sve lokacije Ljetne škole i identifikacijsko sredstvo za korištenje sadržaja koje škola nudi. Molimo vas da tokom cijelog programa nosite svoju akreditaciju.
 • Već prvi dan dijelimo se u tzv „mješovite grupe“. To znači da će se svaki od učenika pridružiti nekoj drugoj grupi gdje će raditi sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. U ovim programa proći ćete obuku, posjete općinama/opštinama i sportsko-zabavni program. U svoje originalne grupe vraćate se peti dan Ljetne škole, kada radite na planiranju aktivnosti koje ćete realizirati po povratku u svoje zajednice.
 • Svako jutro, domaćini će vam podijeliti letke sa uputama o radu i organizaciji tog dana Ljetne škole. Molimo vas da pratite upute, a posebnu pažnju posvetite instrukcijama za prijavu i odjavu iz hotela, satnicu polaska i tehničke upute za stvari koje su vam potrebne taj dan.
 • S obzirom da ćemo mijenjati hotele i biti vrlo mobilni savjetujemo svim učesnicima da uz regularni prtljag ponesu i torbu, ruksak u koji će moći spakirati stvari za svaki dan programa. U malu torbu trebate spakirati: odjeću za sportske aktivnosti, rezervnu majicu, potkošulju, čarape, higijenske potrepštine, džemper, laganu jaknu ili neki drugi deblji odjevni predmet u slučaju promjene vremenskih uslova.
 • Ako koristite bilo kakvu terapiju po dolasku se odmah javite organizatorima koji će to evidentirat u vaš karton Ljetne škole kako bi stručne osobe mogle nadzirati uzimanje terapije.
 • Sportsko-zabavni sadržaj na Jahorini i trka za mlade osmišljeni su kao rekreativni program za amatere. Treneri i saradnici koji vode ovaj dio programa njegov su sadržaj i dinamiku prilagodili potrebama našeg programa i naših učesnika, stoga nema potrebe za strahom od toga da li ste ili niste u kondiciji za ovaj dio programa. U svakom slučaju, ovi programi biće organizirani kao fakultativni. Učesnici su obavezni biti na lokacijama gdje se odvija sportsko-zabavni sadržaji ali nisu obavezni takmičiti se ili biti aktivni igrači.

 

Svi učesnici obavezni su poštivati dnevni red, pravila Ljetne škole, te osnovno ljudsko dostojanstvo drugih učesnika. Svako ponašanje protivno univerzalnim vrijednostima demokratije, ljudskih prava, tolerancije i nenasilne komunikacije biće sankcionisano isključivanjem iz programa.

 

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte naš tim:

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS

Tel: 033 261 415/416, Fax: 033 641 617; E-mail: info@civitas.ba

 

Za radionice, obrazovni modul Ljetne škole i trenerski angažman

Ivana Kešić, tel. 061 549 659; e-mail: ivannakesic@gmail.com, ikesic@civitas.ba

Za sportsko-zabavni sadržaj i posjete općinama/opštinama

Haris Ibričić, tel. 062 764 792; e-mail: haris.ibricic@gmail.com, hibricic@civitas.ba

Za smještaj, prevoz i ljekarske preglede

Edita Šabić, tel. 062 698 079; e-mail esabic@civitas.ba

Prethodni sadržajO čemu učimo u programu ovogodišnje Ljetne škole
Naredni sadržajINFORMACIJA ZA RODITELJE

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje