Povodom Međunarodnog dana demokracije

171
0

img1442308072380

Povodom Međunarodnog dana demokracije o demokratskim vrijednostima i ciljevima građanskog obrazovanja u programu TVSA danas je govorila Ivana Kešić, program manager Obrazovnog centra za demokraciju i ljudska prava CIVITAS.

 
Nedorečenosti u shvatanju i tumačenju demokracije nastaju kod samog pojasnjenja pojma, jer se pozivajući na porijeklo riječi dovodimo u zabludu da direktno javno odlučivanje u antičkoj Grčkoj nazivamo demokratskim, a ono to nije. Nadalje, našu percepciju demokracije oblikuje i razlika između demokracije kao ideala koji dolazi od francuskih filozofa i francuskih buržoaskih revolucionara i demokracije kao sistema vlasti u kojem se, kao posljedice globalizacije i tranzicije (ekonomske, političke, društvene) javljaju različite krize i problemi poput korupcije i drugih oblika zloupotrebe vlasti. Istinsko shvatanje demokracije zapravo je vrlo jedostavno: Svakom pojedincu garantovana su osnovna ljudska prava i slobode, a on/ona ima odgovornost prema svojoj zajednici. Građani su odgovorni doprinositi zajedničkom dobru i zajedno sa odabranim predstavnicima vlasti raditi na iznalaženju rješenja za probleme javne politike. S druge strane obaveza je odabranih predstavnika da predstavljajući suverenitet naroda zaštite svakog građanina od bilo kojeg oblika diskriminacije i ugnjetavanja kroz puno uvažavanje svih njegovih/njenih prava i sloboda, posebno političkih koje mu/joj garantuju pravo sudjelovanja u procesima donošenja odluka. Samo građani mogu zaštititi taj ideal kroz svoje aktivno i odgovorno djelovanje, a za tu se ulogu trebaju pripremiti i kroz formalni obrazovni sistem.

 
Zahvaljujući do sada uspješnoj suradnji s resornim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim službama, uz veliku potporu i pomoć Američkog veleposlanstva u Sarajevu uspjeli smo institucionalizirati obrazovanje za demokraciju i ljudska prava i ono se danas kao zaseban predmet izučava u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, no za potpuni uspjeh uz predmet kao nužni preduvjet razvoja kognitivnog elementa građanske kompetencije djeca i mladi građanska znanja i vještine trebaju razvijati i kroz druge predmete i živjeti demokraciju u svojoj školskoj i lokalnoj zajednici – između ostalog, naglasila je Kešićeva.

img1442308090675

Prethodni sadržajCertifikacija nastavnika – Rezultati trećeg ispitnog termina
Naredni sadržajGodišnja konferencija: Zatvoren konkurs za dostavljanje radova

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje