Poznati prvi pobjednici „Projekt građanin/Ja građanin“ online takmičenja

724
0

U saradnji s resornim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS ove godine organizira „Projekt građanin/Ja građanin“ online takmičenja – prva ikada organizirana online takmičenja u našoj zemlji i jedina takmičenja organizirana po završetku ove nastavne godine.

Danas vam, sa zadovoljstvom, predstavljamo prve pobjednike ovog takmičenja koji nam dolaze iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U Kategoriji srednjih škola pobjednički tim je odjeljenje III-1 Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde – Smjer Kuhar tehnolog; Poslastičar tehnolog. Oni su kroz svoj razredni portfolio ukazali na diskriminaciju srednjoškolaca iz prigradskih općina Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u odnosu na njihove vršnjake u gradskoj zoni grada Goražda. Kuponi za javni prevoz koje koriste ovi učenici vrijede samo za pet radnih dana u sedmici i samo kod prevoznika koji je te godine odabran na tenderu. Ukoliko učenici imaju naknadu nastave ili rad u sekcijama vikendom, odlaze na trening ili pozorišnu predstavu u grad ne mogu koristiti učenički kupon, već njihovo putovanje dodatno finansiraju roditelji. Učenici su također uočili da ovako organiziran prevoz školske djece ne samo da nije praktičan, već nema ni svoju ekonomsku opravdanost. Naime, kad se uzme u obzir ukupni trošak mjesečnog kupona za učenike i činjenica da on vrijedi samo za pet radnih dana, jednostavnom računicom dođe se do zaključka da cijena karte za školarce košta više od redovne cijene karte istog prevoznika. Učenici su svoju analizu i zaključke prezentirali resornom ministru. Obratili su se Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa zahtjevom za usvajanje Odluke o uvođenju jedinstvene mjesečne karte za javni prijevoz učenika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kojom bi učenici javni prevoz mogli koristiti i radnim i neradnim danima i kod svih prevoznika koji pružaju uslugu javnog gradskog prevoza.

U Kategoriji osnovnih škola ovogodišnji pobjednici su učenici Osnovne škole „Hasan Turčilo Brzi“ Ilovača – Goražde. Analizirajući brojne probleme kao što su zastarjelost nastavnih planova i programa, nedovoljno razvijena medijska i informacijska pismenost, te nedovoljna upućenost mladih o načinima na koje mogu zaštiti svoju sigurnost i privatnost na Internetu, ovi učenici zagovaraju izmjenu nastavnog plana i programa za nastavni predmet Informatika, te njegovo usklađivanje s ishodima učenjima definiranim Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Čestitamo Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na uspješnoj organizaciji prvog „Projekt građanin“ online takmičenja. Učenicima, njihovim mentorima i školskim kolektivima čestitamo na pobjedi i osvojenoj novčanoj nagradi u iznosu od 800 KM bruto za svaki pobjednički tim.

Prethodni sadržajCivitas dodijelio zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos prvoj online nastavi građanskog obrazovanja
Naredni sadržajPobjednici prvog online takmičenja u Kantonu Sarajevo

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje