Predškolsko obrazovanje: Prva međunarodna konferencija “Vaspitanje i obrazovanje u kontekstu održivog razvoja”

158
0

U Beogradu je u periodu od 6. do 7. oktobra/listopada održana Prva međunarodna konferencija pod nazivom ”Vaspitanje i obrazovanje u kontekstu održivog razvoja”. Učesnici ove konferencije bili su predstavnici obrazovnih vlasti i civilnog sektora koji se bavi obrazovanjem iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Organizator konferencije bila je predškolska ustanova „11 april“ Novi Beograd.

Gdin Alija Lapo, koordinator, trener i dugogodišnji saradnik i prijatelj Udruženja predstavio je predškolski program CIVITAS-a Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava. Bila je to prilika da se naglasi kako je sa usvajanjem univerzalnih demokratskih vrijednosti potrebno početi u najranijoj dobi i da se u duhu toga predstavi program Mobilnih igraonica koji u BIH implementiraju Civitas i predškolske ustanove.

Iako je to Zakonom zagarantovano sva djeca u našoj zemlji nemaju pristup predškolskom obrazovanju. Tek 7 od 100 djece pohađaju neku predškolsku ustanovu i to ukoliko dolaze iz većih gradova i ukoliko njihovi roditelji imaju zaposlenje. Zahvaljujući predškolskom programu Civitasa svake godine 1000 djece iz porodica povratnika i porodica lošijeg ekonomskog statusa bude dodatno uključeno u program predškolskog obrazovanja i pripreme za školu.

Ova međunarodna konferencija bila je prilika da se govori o izazovima u predškolskom obrazovanju ali i da se planiraju naredni koraci regionalne saradnje za jačanje predškolskog obrazovanja i promociju univerzalnih vrijednosti demokratije i ljudskih prava u ranoj dobi.

Prethodni sadržajMeđunarodni seminar građanskog obrazovanja – „Obrazovanje za demokratiju i ljudska prava“
Naredni sadržajPrva konferencija nastavnika za predmet demokratija i ljudska prava

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje