(Prenosimo) Kešić izjava za medije: CIVITAS Ljetna škola u Distriku Brčko za učenike iz cijele BIH

208
0

Kešić: Prema prvim reakcijama profesora i pedagoga CIVITAS Mreže usudit ću se reći da smo za ovu godinu, kada je u pitanju edukativni element rada u programu Ljetne škole spremni ponuditi do sada najkvalitetnije osmišljen sadržaj, a posebno me raduje da kamp zatvaramo Koncertom muzičkog romantizma za klavir i gitaru koji izvode državni prvaci, učenici Srednje muzičke škole iz Tuzle.  

CIVITAS školski program građanskog obrazovanja obavezni je dio nastavnih planova i programa. Širom zemlje organizuju se školska, općinska i kantonalna/regionalna takmičenja iz praktične nastave građanskog obrazovanja „Projekt građanin/Ja građanin“, a pobjedničke ekipe učenika osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta, svih 10 kantona Federacije BiH i sedam regija Republičkog pedagoškog zavoda RS promoviraju svoje pobjedničke projektne portfolije u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine. Ljetna škola, nagradni je petodnevni, edukativno-zabavni program koji se tradicionalno održava u Distriktu Brčko. Ove godine, u periodu od 29.06. do 03.07.

Program je finansiran grant sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) a CIVITAS ga implementira u partnerstvu sa Vladom Brčko Distrikta. Na otvaranju kampa, u petak 29.06.2018. sa početkom u 15:00 sati u Sportskoj Sali Ekonomske škole najuspješnim učenicima predmetne nastave građanskog obrazovanja u školskoj 2017./18. obratit će se mr. Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta, mr. Mara Matkić, predstojnica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, a iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država dolazi nam Tylor Kamboures koji će proglasiti kamp otvorenim i raditi s učenicima u programu fakultativnih radionica.

I ove godine program kampa čine tri konceptualna elementa: radionički program za nastavnike, radionički program za učenike i program kreativnih i istraživačkih laboratorija. Nastavnici će istraživati stanje i perspektivu realizacije praktične nastave građanskog obrazovanja, istraživati dimenzije demokratije, politike i modele za uspješnu realizaciju nastave usmjere na razvoj građanskih kompetencija, političke, medijske i informacijske pismenosti učenika. Učenici osnovnih škola istraživati će primjenu osnovnih koncepata demokratskog odlučivanja i participativne demokratije na primjeru partnerstva učenik-roditelj-škola, dok će se njihove starije kolege, učenici srednjih škola baviti mjerama javne politike koje se odnose na obrazovanje mladih za konkurentnost na tržištu rada i njihovo osnaživanje za poduzetništvo. U kreativnim i istraživačkim laboratorijama učenici će istraživati pop i hip-hop kulturu, društvene pokrete, angažiranu umjetnost i zdrave stilove života, a produkt njihovog rada bit će izrada murala kampa na vanjskom zidu Poljoprivredne i medicinske škole, koja je domaćin radioničkog dijela programa. Ove aktivnosti, kao i akcije društveno-korisnog rada CIVITAS će realizirati u saradnji sa lokalnim partnerom Volonterskim centrom Brčko.

Prve radionice za učenike i nastavnike održat će se odmah nakon otvaranja kampa u učionicama Poljoprivredne i medicinske škole, a dan završavamo zajedničkom svečanom večerom u gradu. Drugi i treći dan osmišljeni su kao cjelodnevni izlet, edukativna ekskurzija na izletištu Brka.

Na posljednjim radionicama ovogodišnjeg kampa koje su planirane za dane 02.07. i 03.07. učenicima će se pridružiti i profesor Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta. Posebno nam je zadovoljstvo da ovogodišnji kamp zatvaramo Koncertom muzičkog romantizma za klavir i gitaru koji u Domu kulture Brčko Distrikta izvode državni prvaci, učenici Srednje muzičke škole Tuzla.

Cilj ovog programa je omogućiti učenicima priliku za timski, projektni i istraživački rad s vršnjacima iz cijele zemlje u onim oblastima koje prate predmetnu nastavu građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

Prethodni sadržajGradonačelnik Siniša Milić na otvaranju Ljetne škole demokratije
Naredni sadržajPismo zahvale profesoru Osmanoviću i Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje